söndag 23 december 2018

Ingenting kan stoppa julen

Vi orkade inte riktigt med julförberedelserna i år. Min man har varit sjuk och jag har inte heller varit på topp. Lyckligtvis blir det jul ändå, ofrånkomligen. Så vi lämnade vår ostädade lägenhet och drog till Vasa. Här skiner solen som vanligt.

God jul.

söndag 2 december 2018

Advent

Idag har jag varit i kyrkan och sjungit in adventstiden, tillsammans med väldigt många andra, det var mäktigt. Efter en stressig höst har jag lyckats varva ner inför julen. Jag läser texter om att advent är fastetid, tid för eftertanke och förberedelse för det som komma skall.

Jag har mycket att grubbla på för tillfället, och är tacksam att jag äntligen lärt mig göra rum i kalendern och prioritera enligt vad som är viktigt för mig istället för vad jag tror att jag borde bry mig om. Tänk att det tagit 33 år att lära mig lyssna på mig själv.

Eller, vem försöker jag lura, ju mer jag lär mig om mig själv och andra, desto mer inser jag att jag har kvar att lära.

Ha en fridfullt advent.

fredag 2 november 2018

Tankar kring likalönsdagen

Idag infaller likalönsdagen, två dagar senare än ifjol. Dagen väljs utgående från den dag då kvinnor enligt lönestatistiken förtjänat sin andel. I år tjänar kvinnorna 83,9 % av männens inkomster, men då har inte nedskärningarna i semesterpenningen, som bara gäller den kvinnodominerade offentliga sektorn, räknats med.

onsdag 31 oktober 2018

Kompromisser med miljösamvetet

Ju mer vi närmar oss undergången (jo, det gör vi) desto mer kämpar jag med mitt miljösamvete. Det är så mycket man vet och så lite man gör. Å ena sidan vill man rädda världen, å andra sidan vill man sticka huvudet i busken och fortsätta med sitt bekväma liv. Man måste ju få njuta av livet och ha det bra. Det är någon annan som borde lösa problemen. Det löser sig nog av sig själv med ny teknik. Det spelar ändå ingen roll vad en enskild människa gör. Eller? Mitt samvete håller inte med, vi grälar om de här frågorna varje dag.

söndag 21 oktober 2018

Vilodag

Det är märkligt hur vissa dagar bara flyter iväg medan andra rymmer allt möjligt trevligt. Idag är en dag av den andra sorten, jag har:

  • Läst några kapitel i en roman
  • Ätit morgonmål i lugn och ro
  • Löst ett korsord
  • Läst några tidskriftsartiklar
  • Gjort mig färdig i lugn och ro
  • Cyklat runt Ramsholmen
  • Gått i kyrkan
  • Cyklat runt lite till
  • Fotat blåklockor
  • Stekt en nässelomelett
Och klockan är bara tolv ännu. Jag tar det som ett tecken på att livet är (mer än vanligt) i balans när jag faktiskt klarar av att vara ledig och njuta av det, i stället för att bara kollapsa på soffan och övermannas av trötthet, svårmod och förtvivlan över att vilodagen kommer att ta slut.

onsdag 29 augusti 2018

Inget går upp mot drakar

När jag behöver en liten paus från verkligheten/livet/mina egna tankar är det få saker som funkar så bra som drakar. För tillfället läser jag parallellt två episka serier med drakar i centrala roller, nämligen Temeraire av Naomi Novik och Liveship Traders av Robin Hobb.

onsdag 27 juni 2018

Ett sätt att semestra rätt

Som jag ser det är poängen med sommarsemestern att vila upp sig från det gågna arbetsåret och ladda upp inför det nya, och hur man sen bäst gör det beror på hur man själv funkar. Det har flera gånger hänt mig att jag sett fram emot semestern jättelänge, och sedan går hela första veckan åt till att vara totalt utmattad och olycklig. Semesterchock, helt enkelt. Men inte i år, för i år har jag gjort någonting rätt, nämligen tagit det lugnt de sista veckorna på jobbet och varvat ner lite redan före semestern.

torsdag 21 juni 2018

Om att fatta beslut

Jag har faktiskt försökt blogga den senaste månaden, men appen bara kraschar och datorn har jag inte orkat öppna. Huvudet fullt av både jobb och privata bekymmer, ni vet hur det kan vara.

Men nu har jag semester och tid att göra vad jag vill. Tydligen vill jag bland annat städa, skriva och läsa en massa. Jag har också tid att fundera över livet och fatta beslut om vad jag vill göra, vad jag vill lägga min tid och energi på resten av året och längre fram.

fredag 27 april 2018

Digitalat läsfrämjande

Igår var jag på ett seminarium om läsning och det gav mig verkligen nytt hopp om framtiden. Första presentationen handlade om det elektroniska skolbiblioteket Ebban, som ger elever obegränsad tillgång till ett stort utbud av böcker och ljudböcker plus tips och möjlighet att chatta med en bibliotekarie. Det här öppnar också upp för nya möjligheter för mig som bokpratare, då jag slipper problemet med att böckerna inte alltid räcker åt alla.

Den andra presentationen gällde det digitala läromedlet Läsväskan, som än så länge inte finns allmänt tillgänglig men det är på gång. Läsväskan sporrar eleverna till läsning genom spelifiering samtidigt som den hjälper lärare och föräldrar att följa med läskarriären. När eleven flyttar från lågstadiet till högstadiet följer läsväskan med. Dessutom ingår en läsebyrå, dvs bibliotekets sida, som är en direkt länk mellan eleverna och barnbibliotekarien. Fantastisk!

Det är just sådana här lösningar som behövs, där digitala verktyg fungerar som kontaktyta mellan läsare och bibliotekarier.

söndag 22 april 2018

Raketvår

Min telefon (eller rättare sagt Blogger-appen i min telefon) har i två dagar utan framgång försökt publicera ett inlägg om brännässlor. Kanske den dyker upp ännu, med vidhängande bild. Hur som helst: I förrgår plockade jag vårens första skörd av brännäslor och kirskål, det var vårens första riktigt varma dag och de hade precis kommit upp. Igår och idag har jag ätit ogärssoppa till lunch, något jag kan rekommendera.

Och vidare: det finns, tro det eller ej, vitsippor! Jag hade inte väntat dem på ett par veckor ännu och kan inte minnas att jag någonsin tidigare sett dem blomma medan det ännu finns snö på marken och is i vikarna. Men nu gör de det. För bara två veckor sedan var marken täckt av ett tjockt snötäcke, men det var då det. Nu kommer våren med raketfart.

måndag 9 april 2018

Somliga går med trasiga skor

I det här fallet beror det på att jag slarvat med att ta hand om mina skor. Har nu tre par söndriga skor varav ett par bortom räddning, inga hela som passar för årstiden. Lösningen: jag går med de sämsta medan de två andra är hos skomakaren. Men jag har lärt mig min läxa, det lönar sig att ta hand om skodonen så slipper man köpa nya varje år.

Mitt skobestånd består av:
1 par rejäla vinterkängor
1 par låga läderskor
1 par lätta sommarskor
1-2 par tossor
1-2 par finskor
2-3 par dansskor
1 par gummistövlar

Den uppsättningen har jag mer eller mindre kört med de senaste 10-15 åren och det är precis vad jag behöver, varken mer eller mindre. Eventuellt kunde samlingen ännu kompletteras med ett par slasktåliga stövletter om jag får syn på ett perfekt par, men i stort sett är jag nöjd. Tänk om jag kunde få lika bra koll på resten av garderoben.

tisdag 3 april 2018

Ett steg tillbaka och två steg framåt

Snön som föll igår (och det var inga små mängder) har smultit bort idag (till största delen) och fåglarna sjunger "Hurra för våren! Hurra hurra!"

torsdag 29 mars 2018

"Allt går sönder"

https://www.adlibris.com/fi/sv/bok/allt-gar-sonder-9789187179525
Man läser ju för lite om Afrika, så jag bestämde mig för att läsa Chinua Achebes Allt går sönder, världens mest lästa afrikanska roman. Jag har inget minne av att den skulle ha varit med i grundkursen i litteraturhistoria, rätta mig om jag har fel, men den borde definitivt vara med.

tisdag 27 mars 2018

Livsstilsförändring #6: inget ensamtittande på TV-serier

Den här har jag dragit på, för den är svår, men nu är jag redo att ge upp TV-serierna som jag ser på datorn eller, oftast, på telefonen medan jag vilar, äter, stryker kläder, lagar mat... Det är inte konstruktivt, jag får inte ut något annat av det än att jag slipper försöka koncentrera mig på det jag faktiskt håller på med och det är bort från min lästid.

söndag 25 mars 2018

Vårvinterkampen

Ett replikskifte som hörts flera gånger denna vinter: "Det är fint när det är vinter på vintern." "Ja, mycket bättre än när det är vinter på sommaren."

Jag tycker om när det är vinter ända till våren, som nu, hellre än en lång och blaskig vårvinter utan vare sig snö eller sol. Nu kan man njuta av att följa med kampen mellan kölden, som håller kvar isen och snön, och solen, som smälter bort dem. Man kan gå på skaren och lyssna på fåglarna som sjunger i mun på varandra. För varje dag stiger solen lite högre, värmer lite mer och stannar uppe lite längre. Vi vet att värmen kommer att segra till slut. Därför kan jag ännu njuta av snön.

onsdag 21 mars 2018

Rulla tummarna

Vi talade om att rulla tummarna och om varför ingen rullar tummarna nuförtiden. Vi funderade om man borde rulla tummarna? Ja, det borde man. Och så satt vi alla och rullade tummarna.

fredag 16 mars 2018

En sådan arbetsdag

Alla som tror att det är lugnt och fridsamt att jobba på bibliotek borde ha varit med idag. På förmiddagen var vi fyra på plats av nio på grund av olika ledigheter, möten och sjukfrånvaro. Normalt hade detta inte varit något problem, men idag var ingen helt vanlig dag.

På fredag förmiddag har vi alltid transport av böcker mellan biblioteken och vanligtvis kommer det 10-15 lådor, idag kom det 17 lådor böcker som skulle packas upp och åtgärdas på olika sätt. Jag kunde bara packa upp med en hand eftersom jag var ikull på isen i förrgår och stötte vänster arm (ingenting brutet men helt bra är det inte), så det gick lite långsammare än vanligt och en annan höll på att få feber och var inte heller särskilt rask. Det gick en bit in på eftermiddagen innan allt var upprett, för samtidigt som vi packade upp och sorterade och aviserade kom det en stadig ström av besökare som ville låna, lämna tillbaka eller ha hjälp med något.

Nå, klockan 11 väntade jag en skolklass till bokprat och hade noga förberett allting så att det inte skulle bli stressigt. Men i stället för en klass dök det upp två, eftersom så många lärare var sjuka att de slagit ihop klasserna. Och ingen hade tänkt på att förvarna mig. Men det gick bra, en del av eleverna var också sjuklediga så de var "bara" 27 trots allt. Det som räddade mig var nog att jag hade fem lugna minuter just innan de kom så att jag hann sitta ner och samla mig.

Efter det åt jag en snabb lunch gick några ärenden och återvände till kundtjänsten. På eftermiddagen var det lite lugnare och vi var också flera på plats, men just innan jag skulle sluta blev jag ännu tvungen att reda upp ett missförstånd kring ett fjärrlån.

Sen hem, byta kläder, packa väskan och traska iväg (försiktigt!) till tåget som ska föra mig till veckoslutets retreat. Ska. Bli. Så. Skönt.

torsdag 15 mars 2018

Te!

Med tanke på bloggens namn är det väldigt sällan jag bloggar om te, men här är nu en kopp. 

Eftersom jag inte mått så bra de senaste veckorna har jag tagit paus från koffein och dricker bara örtte, företrädesvis kamomillte, eller ingefära och citron-te om jag vill ha något skarpare. Jag tror inte det egentligen är så bra att regelmässigt pigga upp sig på konstgjord väg, eftersom man då dels gör mer än man på riktigt orkar, dels blir man sämre på att känna efter hur mycket ork man har. Så nu kör jag koffeinfritt fram till påsk ungefär.

På sistone har min hjärna nämligen börjat osa bränt och går nu på sisådär två tredjedelars effekt. Med andra ord hög tid att växla ner alltid när det går. Vare sig det gäller att dricka kamomillte i stället för Darjeeling, tacka nej till evenemang eller åka på retreat ett veckoslut, som jag ska göra imorgon. En tyst retreat i vårvintersolen, med telefonen avstängd. 

Tror det är precis vad jag behöver.

onsdag 14 mars 2018

Nyländsk purpuri

Den gågna helgen bestod av intensivt dansande, då vi uppträdde på FolkFest i Väst på lördag kväll. Genrep på fredag, uppvisning på lördag, vanlig dansövning på söndag. Eller nåja, inte helt vanlig då vi dansade till Stråkdragarna som omväxling och övade pardansvariationer. Plus styrelsemöte före.

Hur som helst, uppvisningen blev totalsuccé! Full salong, stående ovationer, alla dansare, spelmän och sångare (inalles ca 75 personer!) var glada och nöjda efteråt. Vår grupp uppträdde med Nyländsk purpuri, som vi övat in under vintern och tänker turnera med ett tag framöver. Det är en lååång dans som vi kortat ner för att kunna sätta upp på scen, men vi ska också ha en danskväll i april där vi dansar den i sin helhet. Det ser jag fram emot!

Här är ett videoklipp från uppvisningen:


Tidningen Västra Nyland var med på vår första dräktövning och filmade också och så har vi varit i lokalradion, som också gjorde en webbartikel med video.


lördag 10 mars 2018

Ispromenad

Här är lite bilder från när vi gick på promenad på Stadsfjärden i onsdags:








Det var tur att vi bokade in detta program på veckans enda lediga eftermiddag, eftersom det antagligen var den sista fina vinterdagen och det är inte ens varje vinter isen är så bra att man bekvämt och tryggt kan gå ut på den. Men nu har vi gjort det också.

söndag 4 mars 2018

Livsstilsförändring #5: Vilodagar

Det här med en obligatorisk vilodag i veckan är inte bara ett godtyckligt religiöst påfund, utan ett bra sätt att garantera att vi alla får den återhämtning vi behöver, vare sig vi förstår det själva eller inte. Och framför allt: utan att behöva känna dåligt samvete för att man låter bli att vara duktig en hel dag. Därför tycker jag det är synd att vilodagen i praktiken avskaffats.

onsdag 28 februari 2018

Ris-quinoagröt

Min nya favoritgröt består av hälften risgryn och hälften quinoa, helt supergott. Jag tror kombinationen funkar så bra för att quinoa är smakrikt men lite beskt, medan riset är sött. Tar visserligen en timme att koka, men man kan göra en stor sats och värma i flera dagar.

måndag 26 februari 2018

Jubileumsdanshelg

Idag har jag tagit ledigt från jobbet för att återhämta mig från helgens dansfestligheter. Ibland tycker jag, hur underligt det än kan låta, att det är för mycket folkdans i mitt liv och att jag borde skära ner lite för att orka med annat också, men just den här dansfesten var värd att offra en semesterdag för. Det var nämligen folkdanslaget Otakts 45-årsjubileum. Tänk att det redan är tio år sedan jag var årsfestmarschalk. Nu var jag vanlig gäst och betydligt mindre stressad. (Förutom möjligen över att jag i sista stund upptäckte att folkdräkten saknade sitt snöre, men det hör lite till att fixa på dräkterna i sista minuten. Jag tillverkade alltså ett nytt snöre och hittade just det gamla bakom en hurts i tamburen.)

måndag 19 februari 2018

Livsstilsförändring #4: sociala medier

Under de cirka tio år som jag använt sociala medier har de ändrats en hel del och jag har också blivit mer medveten om hur de fungerar och om riskerna med dem. Största risken är att de tar för mycket av min dyrbara tid, som jag kunde använda till något trevligare och/eller mer konstruktivt.

onsdag 14 februari 2018

"Nordiska gudar" och "Vei"

https://www.adlibris.com/se/bok/nordiska-gudar-9789132164118
 Dessa två böcker, Nordiska gudar av Johan Egerkrans och Vei, bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson, läste jag nyligen och blev både fascinerad och inspirerad. Visst har jag läst en hel del om nordisk mytologi genom åren, men här kom ändå en del nya grejer med.

I Nordiska gudar presenteras gudar och andra mytologiska varelser i tur och ordning med en dramatisk bild och beskrivning av vem de är, varifrån de kommer, hur de är släkt med de andra figurerna (vilket kan vara nog så invecklat) och så vidare. I de flesta fall följer sedan en berättelse där figuren spelar huvudrollen.

måndag 12 februari 2018

Från filibabba till halvö

https://www.adlibris.com/se/bok/norstedts-svenska-baklangesordbok-9789172274983
Ett tips till alla grötrimmare och ordboksnördar därute: det finns något som kallas baklängesordlista. Det är vad du får om du tar en massa ord, skriver dem baklänges, ordnar dem alfabetiskt och sedan vänder dem rätt igen. Då blir ord som slutar lika, alltså rimmar, att stå efter varandra. Sedan måste man förstås beakta att ordslut som skrivs lika inte nödvändigtvis låter lika och vice versa, men det är i alla fall lättare än att komma på rim ur tomma luften.

torsdag 8 februari 2018

Livsstilsförändring #3: bättre sömn

Även detta en klassiker, många av oss sover för lite trots att vi vet att sömnen är viktig för hälsan och välbefinnandet. Läste nyligen i en bok om stresshantering att man klarar av att hålla ett högt tempo utan att ta skada, så länge man bara sover tillräckligt på nätterna. Men tyvärr är sömnen det första som slutar fungera när jag blir stressad, och sedan går det bara utför. När jag läst igenom äldre blogginlägg handlar sorgligt många av dem om hur trött jag är. Dags att göra något åt detta.

tisdag 6 februari 2018

Skärgårdsstaden

Här bor jag:

Första gången jag såg den här bilden blev jag lite paff, jag hade inte tänkt på hur mycket vatten och skärgård det faktiskt finns runt Ekenäs. Visst har jag varit ut med båt, men när man åker mellan holmarna är det som att vara inne i en labyrint och man får ingen uppfattning av helheten. 

onsdag 31 januari 2018

Roller girl

https://www.adlibris.com/se/bok/roller-girl-9789129700992
Roller girl av Victoria Jamieson är en grafisk roman om Astrid, som sommaren före högstadiet börjar träna roller derby. I samma veva bryter hon med, eller snarare dumpas av, sin bästis Nicole, som hellre dansar balett. Besvikelsen är enorm och Astrid vill inte berätta för sin mamma utan låtsas att kompisarna är på träning tillsammans och att hon får skjuts hem av Nicoles mamma, fast hon egentligen går eller åker rullskridskor hem varje dag. 

tisdag 30 januari 2018

Samtal om kläder och klädkonsumtion

Ikväll var jag och deltog i en diskussionskväll om hållbar klädkonsumtion på bibban, eftersom det är ett ämne som intresserar mig allt mer. Det var en del av en serie samtal som Emmaus ordnar. Elin Sandholm höll i trådarna och hon vet vad hon pratar om, jag kan varmt rekommendera hennes blogg Kläder & kvalitet som handlar om just hållbar klädkonsumtion, slow fashion och klädvård, där finns en massa användbara tips. Hon är också kläddesigner och säljer multifunktionella damkläder.

Livsstilsförändring #1: Läs poesi varje dag

Jag tänker göra det lätt för mig, och införa en förändring i taget. Det ökar ju sannolikheten för att lyckas, och det är genom att lyckas som man lär sig, eller hur? Och jag börjar med en riktigt enkel: att läsa (minst)  en dikt om dagen. Hur svårt kan det vara?

söndag 28 januari 2018

Musikteatern 18 om Finska inbördeskriget

Igår var jag och tittade på Musikteatern 18 på Kulturhuset Karelia, den var verkligt bra och går ännu nästa helg om någon missat. Pjäsen handlar om två unga kvinnor i Finland före, under och efter brödrakriget 1918.

lördag 27 januari 2018

Livsstilsförändringar

Eftersom det här nu officiellt är en livsstilsblogg kan jag  ju passa  på att blogga lite  om just livsstil. Det är den tiden på året när man tänker igenom sitt liv och funderar hur man skulle kunna leva det bättre. Somliga gör det för att det hör till att avge nyårslöften, jag gör det för att jag är trött på allt den här tiden på året och tänker att det måste finnas något bättre sätt. Att jag gör något lite fel (eller möjligen mycket fel) och om jag bara kom på vad det var och lyckades ändra på det så skulle allt vara lättare och trevligare och mer meningsfullt.

torsdag 25 januari 2018

Livsstilsförändring #2: Motionera mera

Det här är ju en klassiker. När jag fick utmattningsdepression för några år sedan ordinerade läkaren mig en timmes promenad varje dag, oberoende av väder. Det var ett jättebra råd, men tror ni jag hållit det? Nä.
Men egentligen borde det inte vara så svårt, för jag går redan tjugo minuter till jobbet och tjugo minuter hem, det enda som fattas är att lägga till en tjugo minuters promenad antingen på kvällen eller på lunchrasten. Hur svårt kan det va?

Morgongymnastik gör jag redan, tio minuter hantlar och tänjning för att förebygga spända axlar. Men det räcker inte, jag får ändå spänningshuvudvärk nu och då och när den kommer så sitter den i i flera dagar.

Dansar gör jag också regelbundet, men folkdans är ensidig träning så det kan vara bra att kombinera med något annat. Alltså borde jag gå på gym varje vecka. Hittills har det lyckats tre veckor, och jag har kommit underfund med att tänjningen efteråt är avgörande.

Från och med nu gäller alltså: gym en gång i veckan, morgongymnastik varje dag och en timme promenad om dagen, varje dag. Vilket betyder att jag ska sluta skriva nu och gå ut ett varv.

Åhå! Hon är tillbaka

Fick ett infall att börja blogga igen. Den här gången har jag dock tänkt efter en del kring varför jag vill blogga och vad jag vill blogga om. Största orsaken till att jag bloggar har alltid varit att jag helt enkelt tycker om att uttrycka mig i skrift och vill hålla igång mitt skrivande.