Min nya favoritgröt består av hälften risgryn och hälften quinoa, helt supergott. Jag tror kombinationen funkar så bra för att quinoa är smakrikt men lite beskt, medan riset är sött. Tar visserligen en timme att koka, men man kan göra en stor sats och värma i flera dagar.
För den som vill ha ett mera exakt recept så gjorde jag så här:
1. Koka 4 dl vatten, 1 dl grötris och 1/2 tsk salt tills vattnet koka in.
2. Lägg till 5 dl helmjölk och låt det koka upp.
3. Lägg till 1 dl quinoa (inhemsk och ekologisk förstås).
4. Koka 20 min under omrörning, både mjölk och quinoa bränner lätt i botten.
5. Lägg till 25 g smör och låt stå och badda en stund till.
6. Ät och njut!
En underlig sak med quinoagröt annars: den har väldigt hög värmekapacitet. Med andra ord tar det betydligt längre för den att svalna än annan gröt, och den tar också längre att värma upp. Vad det nu sen beror på.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar