lördag 26 mars 2011

Bröd

Länge har jag undrat vad jag gör för fel när jag inte får så där underbart mjuka och välsmakande bröd som jag egentligen skulle vilja baka, men nu är det mysteriet åtminstone delvis löst. Enligt min nya brödbibel (som kort och gott heter "Bröd") ska man knåda sin deg 30-40 minuter om man gör det för hand. Just så. "Se det som ett träningspass". Jonej.

Men jag testade, och det funkade. Både vad gäller brödkvaliteten och träningen. Nu har jag dubbelt så mycket och dubbelt så gott bröd som vad det brukar bli, nu behöver receptet bara justeras lite så blir det perfekt. Om det sedan beror på att boken är rikssvensk eller på något annat, men lite väl sött blev det dock.

Det var nu man skulle ha den där frysen, eller väldigt hungriga vänner.

8 kommentarer:

  1. några brödtips som funkat för mig är att låta degen jäsa läääänge (särskilt vitt bröd och semlor) och lägga till den eventuella oljan först då större delen av mjölet är inknådat.

    SvaraRadera
  2. Ojoj, så länge brukar nog inte jag knåda, men kanske jag borde pröva! Däremot brukar jag oftast låta det jäsa ca 40 minuter innan jag knådar och bakar ut bröden, och sen ännu ca 30 minuter innan jag gräddar dem.

    SvaraRadera
  3. Åtminstone en annan sak som spelar roll är hur man knådar, det är skillnad på att "älta villät" o att misshandla, som mommo brukar säga. O exakt bäst metod beror lite på degen också.

    Sen blir det annorlunda om man har mindre jäst men mer jästid utan att ha det för hett o i princip får man ju det saftigaste brödet då man har minsta möjliga mängd mjöl som degen inte blir för kladdig att hantera med. Där vinner man rätt mycket på att skålla, men det ger ju också lite extrajobb o kräver mer planering förstås.

    O det spelar ju också en himla roll för hur det blir hur man gör med brödet då man tar det ur ugnen.

    Fast det antar jag att du nog vet :)

    Men mer än ca 15 min har jag nog aldrig ältat mina bröddegar o man kan faktiskt överknåda iaf vissa typers degar också, så att man bara får dem sämre o liksom knådar ur luftigheten igen. Jag är inte så bra på att se gränsen - men det är fantastiskt hur rätt mommo alltid brukar ha om det?! Kanske man lär sig något av att baka 1-2ggr/vecka i över 60 år :P Då har jag kanske 50 år kvar o sen börjar jag möjligen begripa nåt...

    (El jo en sort förresten - ett grekiskt påskbröd gör jag som man knådar 2 ggr 15 min med jäsning mellan. Men så blir det också bakt bara en gång om året...)

    SvaraRadera
  4. Kanske man borde gå knådningskurs. De här bröden skulle bakas på degrot som stod i kylskåpet och jäste över natten, det bidrog nog också. Men det är nog en konst att få det precis rätt, man skulle också vika ihop limporna på ett speciellt sätt men det vet jag inte om jag fått kläm på ännu.

    SvaraRadera
  5. Knådningskurs låter bra! Vem ordnar? :)

    SvaraRadera
  6. Man borde väl engagera marthorna, antar jag. Eller möjligen nån pensionerad hussalärare.

    SvaraRadera
  7. Knådningskurs låter lite som att gå och lära sig att ge massage... kanske "brödmassage" skulle vara ett nytt och häftigt koncept. Jag menar, det finns ju kurser i hundmassage, så...

    SvaraRadera
  8. Det finns väl till och med hela utbildningar för både smådjurs- och hästmassörer, så varför inte skola mästarknådare på någon lämplig folkhögskola. Ingen dum idé alls, fast jag säger det själv.

    SvaraRadera