fredag 27 april 2018

Digitalat läsfrämjande

Igår var jag på ett seminarium om läsning och det gav mig verkligen nytt hopp om framtiden. Första presentationen handlade om det elektroniska skolbiblioteket Ebban, som ger elever obegränsad tillgång till ett stort utbud av böcker och ljudböcker plus tips och möjlighet att chatta med en bibliotekarie. Det här öppnar också upp för nya möjligheter för mig som bokpratare, då jag slipper problemet med att böckerna inte alltid räcker åt alla.

Den andra presentationen gällde det digitala läromedlet Läsväskan, som än så länge inte finns allmänt tillgänglig men det är på gång. Läsväskan sporrar eleverna till läsning genom spelifiering samtidigt som den hjälper lärare och föräldrar att följa med läskarriären. När eleven flyttar från lågstadiet till högstadiet följer läsväskan med. Dessutom ingår en läsebyrå, dvs bibliotekets sida, som är en direkt länk mellan eleverna och barnbibliotekarien. Fantastisk!

Det är just sådana här lösningar som behövs, där digitala verktyg fungerar som kontaktyta mellan läsare och bibliotekarier.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar