tisdag 30 januari 2018

Samtal om kläder och klädkonsumtion

Ikväll var jag och deltog i en diskussionskväll om hållbar klädkonsumtion på bibban, eftersom det är ett ämne som intresserar mig allt mer. Det var en del av en serie samtal som Emmaus ordnar. Elin Sandholm höll i trådarna och hon vet vad hon pratar om, jag kan varmt rekommendera hennes blogg Kläder & kvalitet som handlar om just hållbar klädkonsumtion, slow fashion och klädvård, där finns en massa användbara tips. Hon är också kläddesigner och säljer multifunktionella damkläder.


Emmaus personal visade också upp exempel på kläder som de inte säljer för att de är i för dåligt skick. Jag tror det mesta jag donerat hamnat i kategorin kläder som inte säljs men som skickas till bistånd, för att de har något litet fel men är i stort sett hela och rena. Men jag kunde nog vara kräsnare.

Jag tror orsaken till att jag lämnat in en del onödigt dåliga kläder är att min måttstock varit kläder jag själv sett eller köpt på sämre loppisar, men det är ju bra om Emmaus kan hålla en högre nivå på sitt utbud. De lär få in en hel del mer eller mindre oanvända kläder, som någon impulsköpt men sedan genast tröttnat på, men också mycket som måste kasseras och det blir dyrt.

Tumregeln är väl denna: om du inte själv kunde tänka dig att betala pengar för plagget på ett loppis, då hör det hemma i soporna. Och å andra sidan: om du inte är helt säker på att du kommer att gå med ett plagg, låt bli att köpa det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar