onsdag 31 januari 2018

Roller girl

https://www.adlibris.com/se/bok/roller-girl-9789129700992
Roller girl av Victoria Jamieson är en grafisk roman om Astrid, som sommaren före högstadiet börjar träna roller derby. I samma veva bryter hon med, eller snarare dumpas av, sin bästis Nicole, som hellre dansar balett. Besvikelsen är enorm och Astrid vill inte berätta för sin mamma utan låtsas att kompisarna är på träning tillsammans och att hon får skjuts hem av Nicoles mamma, fast hon egentligen går eller åker rullskridskor hem varje dag. 

Det blir inte bättre av att hon är yngst på lägret, lär sig långsamt och alltid är den som råkar ut för flest tacklingar och olyckor. Men Astrid ger inte upp, trots att det flera gånger är nära. Hon får en ny kompis som färgar hennes hår blått och tillsammans ser de fram emot att få tävla inför publik. 

Roller girl är en berättelse om att växa upp som flicka, om vänskap och identitet i skarven mellan barndom och ungdom. På köpet lär man sig en massa om roller derby, jag blev nyfiken på att någon gång se hur det på riktigt går till. Och jag är verkligen inte den som brukar vara intresserad av sport, allra minst våldsam sådan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar