tisdag 31 januari 2012

Vidareutveckling

Det är roligt att tillverka saker, och ännu roligare när en alster liksom börjar leva sitt eget liv och bli något annat i händerna på en annan hantverkare (som dessutom råkar vara aningen mer professionell). Hoppas de där en-gång-i-tiden-svansarna verkligen kommer till användning också.

måndag 30 januari 2012

Roliga saker med mitt jobb

 1. Jag får köpa böcker för tusentals euro. Inte åt mig själv, visserligen, men nästan.
 2. Jag får träffa en massa söta  små barn och berätta sagor för dem, sånt gillar jag.
 3. Jag får blogga på arbetstid, här.
En annan bra sak med att jobba är att man får lön. Eftersom jag bytt löningsdag har jag nu levt en och en halv månad på min sista månadslön från förra jobbet (som inte var det mest välbetalda), och sist jag kollade hade jag cirkus 6 euro på banken och 10 i plånboken. Så det är helt kiva att den här månaden tar slut imorgon.

söndag 29 januari 2012

Må bra-planen

Min kropp har inte varit så god vän med mig de senaste månaderna, och jag kan inte klandra den för jag har nog inte varit någon vidare god herre. Utsatt den för det ena och det andra utan att ge den vad den behöver, och då går det som det går. Men nu ska det alltså bli ändring på det (OBS! detta är inget nyårslöfte) med de gamla vanliga knepen:
 1. Bättre mathållning. Jag ska börja äta mer grönsaker (frukt och fullkorn är jag redan bra på) och sätta ihop välbalanserade lunchlådor i stället för att köpa halvfabrikat. Man kan förstås äta ute också, men jag är för snål både med pengar och flextimmar.
 2. Regelbunden och mångsidig motion. Det här var jag bra på för ett par år sedan, men sedan flyttade jag bort från mitt folkdanslag, skadade stortån så jag inte kan springa heller och... ja styrketräningen föll bort av ren lathet. Nu när det är vackert vinterväder ska jag börja med långa promenader, och så har jag köpt nytt gymkort. Var dit ett varv förra veckan och det kändes riktigt bra efteråt, inte så där överjobbigt som när man är alldeles för otränad, och det var ju uppmuntrande.
 3. Varva ner. Senaste tiden har jag stressat allt för mycket, men det problemet borde försvinna av sig själv i takt med att jag kommer in i mina nya arbetsuppgifter. Men det skadar knappast att satsa på lite avslappningsövningar och slapp-tid, förutom att punkt 2 kommer att underlätta det här.
 4. Vara ute i friska luften mer. Hänger även detta ihop med punkt 2, och underlättas av att dagarna blir längre och tids nog även varmare. Märker redan att det värsta mörkret lättat och man ler lite mer.
Med detta ser jag fram emot en friskare och starkare vår.

lördag 28 januari 2012

Inte så viktigt, men...

Märkte just att Blogger ändrat så man kan kommentera kommentarerna var för sig, det är ju bra. Har lite saknat en sådan funktion.

Egentligen hade jag tänkt blogga presidentval i något skede, men det verkar inte bli av, så jag nöjer mig med att konstatera att hur det än går så är det jättefint att Haavisto kom till andra omgången. Det säger något fint och hoppingivande om det här landet.

För övrigt är jag upptagen med att låta bli att hjälpa till med att flytta en säng till Ekotori, de tyckte inte de behövde min hjälp. Så därför sitter jag här och struntbloggar medan jag väntar på att mitt frukostsällskap ska komma tillbaka från detta uppdrag.

tisdag 24 januari 2012

En lista om mig

Brukar försöka undvika såna här, men den här verkade mer genomtänkt en det mesta som florerar. Håll till godo, en intervju med Temumriken:

Vad gjorde du för tio år sedan?
Då gick jag första året i gymnasiet och trivdes som fisken i vattnet bland all ny och spännande kunskap (och jämförelsevis hyggliga studiekamrater). Därför gick det väl också så bra för mig. Dessutom hade vi ett riktigt trevligt gäng som satt och spelade kort och pratade strunt på rasterna. Väldigt avancerat strunt, vill jag minnas. 

Vad gjorde du för fem år sedan?
Jag var andra årets studerande vid ÅA, och det är helt klart det bästa året. Man har den första osäkerheten bakom sig och det ångestladdade avhandlingsskrivandet ännu lååångt framför, man är ung och stark och fri.  Jag studerade flitigt, engagerade mig i ett antal föreningar och tillbringade långa nätter på underliga ställen. Så här efteråt förstår jag inte riktigt hur jag orkade och hann. Det var också under det här året jag lärde känna ett flertal människor som sedan blev betydelsefulla för mig på olika vis, bland annat min pojkvän.

Vad gjorde du för ett år sedan?
Jag hade mitt första riktiga jobb, ett lärarvikariat på en högstadieskola, och klarade det faktiskt över förväntan. Det vill säga jag överlevde, kom överens med åtminstone en del av eleverna och eventuellt lärde någon sig något också. Om inte annat så gjorde jag det. 


Fem snacks du gillar
 • Ost, med eller utan tillbehör, men bara milda sorter
 • Jordgubbar (färska, torkade, frusna...)
 • Pop-corn med smör
 • Choklad
 • Glass

Fem sånger du kan hela texten till
 • Igelkottasången
 • Vårt land
 • Balladen om Theobald Thor
 • Vinden drar
 • Ack ack om det vore dag

Fem saker du skulle göra om du blev mångmiljonär
 • Köpa ett fint hus med en fin trädgård
 • Anställa någon som håller det fint
 • Leka filantrop på lämpligt sätt
 • Spara det mesta och fundera alldeles för mycket på vad jag ska göra med pengarna
 • Bli excentrisk

Fem dåliga vanor
 • Äta vid datorn
 • Lämna saker ogjorda för länge och bara störa mig på dem
 • Frosseri
 • Prata med mat i munnen
 • Låta bli att be om hjälp när jag behöver det

Fem saker du gillar att göra
 • Sova
 • Läsa
 • Dansa (fast inte för tillfället)
 • Äta gott
 • Vara med människor jag gillar

Fem saker du aldrig skulle klä dig i
 •  Ballongkjol
 • Strings
 • Stilettklackar
 • Boa
 • För låga byxor

Fem favoritleksaker
 • Min dator
 • Penna och papper
 • Stickor och garn
 • Mina blommor
 • Min kamera

måndag 23 januari 2012

Långhelg

Idag har jag för första gången serverat sallad hemma hos mig, i min nya salladsskål, med mina nya salladsbestick. Det kändes avancerat. Inte för att jag har något emot sallad, men jag kommer mig aldrig för att laga någon själv. Ska jag vara riktigt ärlig så var det inte jag som gjorde den den här gången heller, men ändå.

Har alltså tillbringat ett förlängt veckoslut med min pojkvän och haft det allmänt trevligt, bl.a. tittat på vackra vinterlandskap (tyvärr blev kameran hemma, men den trivdes antagligen bättre där i värmen), roat oss med ordböcker* (lagom nördigt, jag vet) och, som sagt, ätit sallad. Och det var precis lagom mycket program så här mitt i allt annat.

Ja, och så fick jag hans julklappsmössa färdig. Ehm. Till mitt försvar kan jag säga att jag stickat om den två gånger för att få den att passa, har aldrig varit någon expert på just mössor. Men ändå. Inte har jag någon bild heller, men den är svart. Hur som helst blir nästa projekt antagligen att sticka en lite rymligare mössa åt mig själv, en sådan som är varm och inte plattar till håret allt för mycket, som den jag har nu. Få se vad det blir av det.


*) Det här är nu väldigt inside och studentikost men jag skriver det ändå: Norstedts svenska ordbok definierar "tamburmajor" som "person som går i spetsen för marscherande musikkår vanl. under svängande av stav e.d." Det skrattade vi åt en god stund.

torsdag 19 januari 2012

Snöväder och sagobarn

Nu har vi snö, gott folk, och utanför biblioteket där jag jobbar riskerar Raseborgs framtid liv och lem i en ovanligt vådlig pulkabacke. Glädjande att se, särskilt i dessa dagar när man igen kommit på sig själv med att bekymra sig för att det är så besvärligt med vinterväder. Usch, vad vuxet av mig.

söndag 15 januari 2012

Ensamtid

Det här veckoslutet, d.v.s. från eftermiddagen i går till middagstid i morgon, tillbringar jag allena i min lya, och det är riktigt skönt. Naturligtvis är jag väldigt glad över att jag för det mesta har sällskap på helgerna numera, men samtidigt inser jag att jag hör till dem som har ett visst behov att vara totalt ensam med sig själv nu och då.

torsdag 12 januari 2012

Vuxenpoäng

Idag har jag:
 • fört bilen till besiktning (det var en sådan där sak jag alltid varit löjligt nervös för, bara för att jag inte vet hur det går till, och när det sedan visade sig att jag inte behövde göra något över huvud taget kände jag mig nästan lite dum), och den kom igenom.
 • förhandsröstat (kakkonen on ykkönen, som nån sa)
 • hämtat nytt skattekort (med rejält högre skatteprocent, men det ser jag som en bra sak för det beror på att jag har ett ordentligt jobb nuförtiden)
 • övervakat en tent, för det gör man tydligen på bibliotek
 • jobbat tills jag nästan stöp, m.a.o. avverkat mitt första kvällspass. Och så fick jag en oväntad lördagstur på köpet, men som kompensation har jag bestämt att söndag är pyjamasdag. Från morgon till kväll.

onsdag 11 januari 2012

Examenskaffe

Det var ett tag sedan jag hörde av mig, men det har inte hänt något värre än att jag börjat jobba heltid och firat min examen. Det var roligt, fastän jag inte egentligen tycker om kalas, och då specifikt sådana jag ska fixa själv. Jag är nämligen inte särskilt bra på det, och det blir en massa stress före och alltid är det något som går fel och sen sitter man där och gråter förtvivlat över att degen inte jäser/kakbottnen* går sönder/kokosflingorna är fel sort/annan valfri katastrof. Men sedan kan det ju ändå bli helt tillräckligt bra, sist och slutligen. Det här var ett sånt kalas.


Orsaken till att jag över huvud taget gick med på att bjuda på examenskaffe var inte bara påtryckningar uppifrån, eller snarare nerifrån släktträdet, utan insikten att det här är en av mycket få gånger jag har möjlighet att firas för något som jag själv åstadkommit. Och även om det, underligt nog, inte känns som en så stor grej för mig just nu, så insåg jag senast när jag märkte hur många som faktiskt kom, och såg alla kavajerna, att det ändå är en stor grej. I min värld, den värld där jag levt de senaste sju åren eller så, blir var och varannan människa förr eller senare magister, men i ett större perspektiv är det ju inte riktigt så. Faktum är att jag är första generationens akademiker (även om pappar har en kusin nånstans som har doktorerat) och första magistern i byn (även om det är en väldigt liten by). Med andra ord finns det andra som gör en stor grej av det, och de måste de ju få göra.


Dessutom ska jag inte sticka under stol med att jag njöt av att bli uppvaktad och skålad för (många gånger) och få presenter. Mamma måste ha tipsat om att jag är utan blomvas, för jag fick fyra stycken. De var alla fina och alla olika modell, så det var inget fel med det. Av mamma och pappa, som känner mig och vet vad jag behöver, fick jag en grötkastrull som är en fantastisk uppfinning, för man kan lämna gröten att koka medan man går i duschen, utan att den bränner fast.

Annat jag gjort:
 • Blivit med bil, av nödvändighet, en liten smurffärgad plåtlåda som ska till besiktningen i morgon. Håll tummarna. 
 • Klippt de där eländiga naglarna, som blivit flera millimeter långa och bara var i vägen. Det där är nog något jag aldrig kommer att förstå mig på. Färgen är dock kvar.
 • Börjat pröva mina vingar som barn-/skol-/filialbibliotekarie. Inga större katastrofer än, men jag är ganska trött och lite stressad. Inte stressad som när man har för mycket att göra, utan som när man inte vet om man är efter eller inte, för att man håller på med något helt nytt.
 • Köpt en skalkniv och tagit reda på exakt hur vass den är:
Visst ser det lite ut som ett ansikte? Hade ett mycket prydligt förband i morse, men det blev lite tilltufsat av all bokhantering på jobbet. Blä, vad man är handikappad utan användbar tumme.

 • Tagit väldigt många bilder av den där blombuketten:

*) En språklig fråga: är det bara jag som har svårt med att det ska vara ett "n" där? Jag vill ha "botten" till att vara neutrum, men det har väl med dialekt att göra.

måndag 2 januari 2012

Nytt år och sånt

Jag tänker så här, att om man börjar året med att dansa Macarena* så kan det sedan bara gå uppåt. Så mycket mer tänker jag inte avslöja om mitt nyårsfirande, förutom att det var ännu trevligare än jag hoppats.

Kan också rapportera att jag överlevt första dagen på det nya jobbet och att vi har fått en massa snö, som var väldigt fin en stund tills det började regna.

*) Det var ju egentligen inte meningen, men när de andra inte kunde få det rätt... eller hur det nu var.