tisdag 14 oktober 2014

Läsplan

Ibland möter jag människor som tror att jag som barnbibliotekarie läser alla böcker som jag köper in och därför vet allt om dem. Jag blir lite smickrad, men tyvärr funkar den inte riktigt så, eftersom det skulle kräva att jag läste i medeltal 20 böcker i veckan och jag är ingen snabbläsare. Däremot försöker jag läsa så många recensioner och baksidestexter som möjligt för att ha en så bra uppfattning som möjligt om vad jag har på hyllorna.

Inför bokprat stormläser jag böcker för den tänkta målgruppen och däremellan läser jag vad som råkar locka mig. Lite oplanerat blir det, och lätt hänt att de finska böckerna blir styvmoderligt behandlade. Så jag har tänkt om jag kanske ändå borde ha en läsplan och försöka att systematiskt läsa åtminstone en del av böckerna, och läsa representativt.


Nu har jag räknat ut att om jag siktar på att läsa motsvarande en tredjedel av nyinköpen så betyder det 91 böcker under slutet av det här året. Av dem är 29 bilderböcker och 12 lättlästa, så det borde inte bli oöverkomligt. En fjärdedel ska vara på finska och en bok på engelska, franska eller tyska (estniskan och kurdiskan blir jag tyvärr tvungen att fortsättningsvis lämna i sticket). Få nu se hur det går med den här planen.

För tillfället läser jag mest serier, för jag har varit ganska trött. Oblivion High, Sword Princess Amaltea och nu böckerna om Nofret, som jag läste som ung och tyckte var jättebra. De håller fortfarande.

3 kommentarer:

 1. Jag har valt ut ett antal böcker ur min egen bokhylla som jag inte fått lästa hittills och som jag inte har allt för höga förhoppningar på, men som jag vill läsa innan jag säljer dem vidare på loppis. Jag har börjat på en nu, alltså, och är redan rädd för att jag inte ska vilja part ways med den när jag är klar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv gav jag nyligen bort några böcker fast jag inte läst dem, men de var deckare så då är det okej. Nu ryms mina böcker precis.

   Radera
 2. Och jag köpte en till bokhylla :P Vadå förståndighet med boksamlandet...

  SvaraRadera