måndag 1 augusti 2016

Uppdrag Silverstjärnan

http://www.adlibris.com/fi/kirja/uppdrag-silverstjarnan-9789150219289
Det var länge sedan jag skrev om någon bok, men här kommer nu en som jag blev positivt överraskad av. "Uppdrag Silverstjärnan" är första boken av (hittills?) tre i den sällsynta genren science fiction för barn. Den utspelar sig på rymdskeppet Voya, som i 8000 år varit på resa från jorden till planeten Roxera, och den är ännu bara halvvägs. Ombord finns både människor som föds, lever och dör på Voya för att deras efterkommande en vacker dag ska få komma till den nya världen, och nedfrusna vetenskapsmän med flera från jorden.

Utsikterna för projektet är lindrigt sagt ovissa, och blir inte klarare av att ett uppror förstört stora delar av skeppets databas så att resenärerna varken har kunskap om varifrån de kommer eller vart de är på väg. Människorna lever sina liv, men vet inte riktigt varför. 

En dag (eller "ett stjärndatum" som det heter i boken) seglar ett främmande rymdskepp ikapp Voya och lägger sig jämnsides. Voyas kapten bestämmar att farkosten bör undersökas och det visar sig att det finns luckor som går att öppna utifrån, men de är så små att bara barn kan ha en chans att ta sig in. Och här får då våra hjältar sitt efterlängtade äventyr: Arena, som drömmer om att bli rymdingenjör, hennes bäste vän Neval och den stöddige Brik. Upplagt för både action och dramatik, med andra ord.

Början av boken är kanske lite väl långsam och handlar mest om Arenas vardag, drömmar och konflikt med Brik. Men när det väl börjar hända saker så händer de med besked, och det kommer upp en hel del allvarliga frågor att ta ställning till. Ska man vara lojal mot sin vän eller mot sin kapten? Mot de kvarlämnade människorna på jorden eller de framtida människorna på Roxera? Plus den ständigt återkommande frågan i barnböcker: ska man skvallra eller hålla tyst?

Dessutom: pluspoäng för snygg formgivning både utanpå och inuti. Jag blir alltid glad när förlagen satsar på snygga barnböcker som är behagliga för ögat att läsa.

Peter Ekberg har också skrivit en rad faktaböcker för barn, bland annat om robotar och om filosofi.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar