söndag 14 augusti 2016

Ja, varför har vi så tysta söndagar i Ekenäs?

Debatten om öppettiderna på Kungsgatan har tagit fart igen, för jag vet inte hur mångte gången. Det började med att Marcus Rosenlund skrev ett blogginlägg som fick stor spridning och Västra Nyland följde upp med en artikel. Tongångarna är ungefär lika som tidigare år: små butiker och caféer har för snäva öppettider, det mesta är stängt för den som kommer från jobbet fem och mellan lördag kl.14 och måndag förmiddag är det rätt dött i centrum. Turister möts av stängda dörrar. Å andra sidan har företagarna också familjer att gå hem till och det är dyrt att anställa extra arbetskraft, vem vill jobba veckan runt och dessutom gå på minus?

Handla lokalt

Det tråkiga är att folk börjar skylla på varandra: butiksinnehavarna klagar på kunderna som inte handlar hos dem, kunderna klagar på företagarna som har för lite öppet. Men det är nog inte riktigt så enkelt. Visst, om vi vill ha en levande stadskärna som är trevlig för oss som bor här och också lockar turister (som hämtar pengar som vi så väl behöver) så måste också vi Ekenäsbor hjälpa till genom att handla lokalt, men det är ju lite svårt om inte öppettiderna passar. Själv handar jag lokalt det jag kan, men det handlar om så små summor (kläder och inredning köper jag knappt alls och café har jag råd med en gång i månaden eller så) att det inte räddar någons ekonomi. Och hur som helst behöver vi turisterna också.

Läste kommentarerna till Rosenlunds blogginlägg och där stod en hel del vettigt. Bland annat något som jag själv också tänkt på, att det behövs en viss kritisk massa med shoppare för att det ska löna sig att ha öppet på söndagar (eller över huvud taget mera än nu) och sen när man har mer öppet så kommer ännu mer kunder och så vidare. Men hur man kommer dit är den svåra frågan. Johan Törnqvist påpekar en sak jag inte tänkt på, att det är skillnad på att vara företagare i renodlade sommarstäder som Hangö och i en stad som Ekenäs som har kommers året runt, om än mest på sommaren. Om man satsar allt krut på sommarsäsongen kan man göra helt andra saker än om man ska ha öppet sex dagar i veckan hela året och sen ännu sju dagar i veckan i juli. När har man då semester?

Ett problem för de minsta företagen är förstås att det krävs rejält högre omsättning för att det ska löna sig att anställa någon, det är en stor risk, och utan anställda är det tungt att ha öppet ens sex (korta) dagar i veckan. Jag tror ändå inte att lösningen är att slopa söndagstillägen, som Janne Makkula föreslår i tidningsartikeln. Om det bara var det som var problemet kunde ju företagaren själv stå i butiken på söndag och ha ledigt på måndag i stället. Nej, det finns inga enkla lösningar.

Det finns plats för flera turister i Ekenäs

Men det här tror jag på: Ekenäs har stor potential att utvecklas som turistort. Ibland när jag flanerat i de vackra miljöerna (inte bara Gamla stan) har det slagit mig att man flanerar där ganska ensam. Om det inte råkar vara den där ena riktigt fina julidagen, men det finns ju mycket fint att se på andra dagar också. Det finns övernattning av varierande slag, matställen och caféer, allt man behöver inom gångavstånd. Överallt får man prata svenska utan problem. Visst kunde det finnas mera utfärder och guidningar, men de kräver också den där kritiska massan. Turistbyrån har testat att ha en sommarbuss som kör en runda runt Raseborg utgående från Ekenäs och den har haft resenärer men inte tillräckligt för att gå på plus, så om den ska fortsätta behövs samarbete med företagarna i staden.

Och detta tror jag vi kan göra: dra åt samma håll för att lyfta vår stad. Alla vi som bor och arbetar här. Det är kanske lite dyrare att handla på Kungsen än att beställa på nätet, men i längden lönar det sig om det bidrar till att hålla liv i centrum. Lyfta fram de fantastiskt fina evenemang som ordnas runtom i Raseborg ännu mera och dra med våra vänner. Prata och skriva om det som är bra och fint med Ekenäs och Raseborg, vilket initiativet #rikaraseborg går ut på. Inte bara för att dra hit penningstinna turister utan för att också vi själva behöver påminnas om varför det här är ett bra ställe att vara på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar