tisdag 4 februari 2014

En arg bibbatant ryter till

Den gångna veckan har jag varit omväxlande arg, ledsen och förbittrad. Orsaken står att finna här, här och här. Raseborgs stadsbibliotek, där jag jobbar tillsammans med ett tjugotal* fantastiska arbetskamrater, hotas bli av med två tjänster som inte får återbesättas vid pensioneringar. Följden blir minskad öppethållning och allmänt sänkt servicenivå. Det märkliga är bristen på reaktion från allmänhet och politiker, med tanke på att biblioteket enligt finländarna är den viktigaste kulturtjänsten. Tar vi månne biblioteken för givna?


Bibliotek behövs 

Ni ska inte tro att det är bara för att biblioteket är min arbetsplats som jag är oroad, utan för att jag är övertygad om att bibliotekstjänster är viktiga, i synnerhet under ekonomiskt dåliga tider då det första man skär bort ur den privata utgiftsbudgeten är böcker och tidningsprenumerationer (de har blivit så hiskeligt dyra!).  

Grunden för ett demokratiskt samhälle är bildade och välinformerade medborgare, biblioteket är den enda instans som erbjuder bildning, kulturupplevelser och information åt alla, oberoende av ålder, inkomst och social status. Internet blir allt viktigare, men det är tyvärr fortfarande långt ifrån alla som både har tillgång till internet och färdigheter att utnyttja det. Också i den frågan spelar biblioteket en viktig roll.

Moraliskt stöd efterlyses

Det är problematiskt för oss som jobbar på biblioteken att uttala oss om stadens agerande, jag är kanske redan ute på slak lina här, men jag välkomnar alla som har en åsikt att säga den och säga den högt. Vissa filialbibliotek har redan egna understödsföreningar och bra så, men Raseborgs stadsbibliotek är en helhet och borde försvaras som en helhet, vi som jobbar här jobbar alla tillsammans och det som drabbar en enhet drabbar alla. Jag valde det här yrket för att kunna bidra till samhället och berika mina medmänniskors liv, inte för att montera ner en uppskattad service.

*)Vissa är deltidare så årsverkena blir 18,7, om sparåtgärderna står fast blir det 16,5. När staden grundades 2009 fanns 23 årsverken, det är alltså frågan om en personalminskning på 28% på dryga fem år.

1 kommentar:

  1. Till min stora glädje noterade jag i dagens tidning att det rutits till också i fullmäktige samt både i ledaren och i insändarspalten. Hurra! Hoppas det leder till en förbättring av läget.

    SvaraRadera