onsdag 22 januari 2014

Bara femmor kan räkna dem alla

Idag har jag fått insikter i hur man gestaltar stora tal för små barn. Biblioteket hade invigningsfest hela dagen idag, och i samband med det hade jag bjudit in skolklasser till en specialrundtur bakom kulisserna, dit man annars inte får gå (det var tur att jag kom på att påpeka just den detaljen, för det blev genast intressantare).


Rubriken var "Bokens väg", hur jag väljer och köper böcker och vad som händer med dem sedan. Bland annat berättade jag att jag köper in ca. 1200 böcker i året. Problemet var att ettorna bara hade lärt sig räkna till tjugo, så läraren försökte visa med fingrarna hur mycket tusen faktiskt är. Lyckligtvis stod jag vid en bokhylla och det ryms runt hundra barnböcker per hyllplan, så jag kunde rent konkret visa hur många böcker det var frågan om.

Tvåorna var sedan lite mer försigkomna och frågade hur många böcker det finns i hela biblioteket. Det är 15 000 på barnavdelningen och 75 000 allt som allt. Deras lärare förtydligade genom att berätta att man måste gå på femman för att kunna räkna så långt. Det imponerade på ungarna.

2 kommentarer:

  1. Ibland är det lika viktigt att veta hur och vad man ska säga som vad man har att berätta om... :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, för mig som inte jobbat så mycket med mindre barn så är det svårt att bedöma vad de kan greppa. Men också med tonåringar har jag blivit både positivt och negativt överraskad.

      Radera