onsdag 2 april 2014

Konsumtionsrapport

De senaste två dagarna har jag inhandlat en oerhört dyr väska (på min skala) och ett par oerhört förnuftiga skor (på vilken skala som helst). Jag tänker att de på något sätt tar ut varandra, förnuftighetsmässigt. I och för sig var också skorna dyra, men det är ok för de är så bra (tror jag, har ju inte gått med dem ännu). Och egentligen är också väskan förnuftig eftersom den är rymlig, vilket inte är den sämsta egenskap en väska kan ha, och gjord av ett tyg som verkar slitstarkt. Dessutom är bägge av inhemskt märke, vilket väl borde ge mig lite patriotpoäng i dessa kristider.

Hur som helst, så har jag funderat en del på hållbar konsumtion, särskilt när det kommer till kläder. Jag har vissa kläder som är av ekologisk bomull, men dåligt sydda. Och sedan andra som är av vanlig oekologisk bomull, men desto mer hållbara. Så vilka är då egentligen bättre?

3 kommentarer:

 1. En bra väska kan vara värd pengarna. Jag är fortfarande tacksam över att Andra kattslaven fick mig att investera i en gedigen Haglöfsryggsäck (och faktiskt sponsrade en del av den också) för ca tio år sedan. Jag har behövt byta dragkedja en gång (eftersom jag är expert på att knöka in alldeles för mycket i mina väskor), men annars har den hålit bra, i stället för att jag måste hitta en ny väska ca vartannat år.

  Svårt det där med bomull. Modern bomull är hursomhelst sällan av så bra kvalitet, det märks om du har något originaltyg från 60-talet eller så. Om du verkligen vill få avsmak för billiga bomullskläder så ska du läsa Bomull: en solkig historia av Gunilla Ander.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bomull är ett besvärligt material, men ett av få jag kan använda. Därför försöker jag hitta så bra kvalitet som möjligt för att inte behöva köpa nytt genast igen. Marimekko har bra kvalitet på sin bomull, men annars är läget rätt dystert.

   En ljusning på textilfronten är att viskos, modal och lyocell har utvecklats och blivit bättre än de var förr, och kan delvis ersätta bomull. Hoppas den trenden fortsätter.

   Radera
 2. Bambuviskos är min nya favorit. Det är så mjukt och lätt.

  SvaraRadera