söndag 4 november 2012

Lättlästa favoriter




Jag har blivit väldigt förtjust i lättlästa böcker, de är så... lätta att läsa. Och de är verkligen inte bara för läshandikappade, passar även utmärkt för läsovilliga och läströtta. Är uppriktigt imponerad av hur författarna lyckas berätta en medryckande och bra berättelse med så få ord och enkla meningar. Jämfört med "normala" romaner, alltså. Och utan att man känner sig fördummad för den skull. Tänk om man kunde skriva så! Här är några jag läst på sista tiden:


23 minuter av James Lovegrove är en thriller om en parkour-kille, Taj, som har 23 minuter på sig att ta sig tvärs genom ett bostadsområde, för att stoppa ett planerat lönnmord på sin pappa. Pappan är misstänkt för att ha tjallat på Logan, ganstern som Taj jobbar som kurir åt, men han är bevisligen oskyldig. Mycket spännande, action hela vägen.

Den gömda nyckeln av Josefine Ottesen är ett postapokalyptiskt sci-fi-äventyr i fem häften. Zip lever i en ruinstad som härjas av både monster och en maktgalen emir. Den mesta kunskapen från "den gamla världen" har gått förlorad och gatubarnen gör hårda affärer med minneskort och annat som de hittar. Men Zip är speciell, dels kan han läsa och dels kan han en hel del om datorer, utan att kunna minnas var han lärt sig allt. Mycket bilder.

Ökenflickan av Cecilie Eken är första delen i en serie, Den svarta safiren. Den utspelar sig i ett arabland (lite Tusen och en natt-feelis, alltså) och handlar om Aram, som en dag träffar Sif från ökenfolket. Ökenfolket är magiska och kan ändra form till vilket djur som helst. Sif har en ask så måste öppnas med ett lösenord, och möjligen innehåller den en ledtråd om den legendariska svarta safiren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar