tisdag 31 januari 2017

Tankar om modejournalistiken och dess tillkortakommanden

Läser som bäst Rinna Saramäkis bok Hyvän mielen vaatekaappi* och möttes av en svindlande tanke: tänk om modejournalistik skulle se ut som annan konsumentjournalistik. Tänk om modetidningar skulle recensera kläder med hänsyn till kvalitet, funktionalitet och utseende. I bästa fall ta upp också etiska och ekologiska aspekter. Typ "Dessa nya jeans av märket X håller färgen hyfsat bra vid tvätt och har synnerligen välgjorda nitar. Passar särskilt bra för den kurviga kvinnan, men har man dessutom långa ben är Y bättre". Hur skulle det påverka vårt förhållningssätt till kläder och mode? Hur skulle det påverka klädhandeln och -industrin? Förmodligen till det bättre.

Och vad beror det egentligen på, att det saknas seriösö, ambitiös konsumentjournalistik för just kläder?

*) Ungefär "Garderob för gott humör"

måndag 30 januari 2017

Vårens projekt

Vårens projekt är att rensa hemma och göra mig av med ungefär en tredjedel till hälften av mina ägodelar. Minst en tredjedel av böckerna, av kläderna, av diverse småsaker. Någon möbel kommer kanske också att stryka med.

Varför? Jo:
  1. Det blir lättare att städa och hålla ordning
  2. Det blir lättare att slappna av och trivas
  3. Det blir lättare att flytta nästa gång det blir aktuellt
För tillfället har jag fler saker än jag klarar av att hålla reda på, och det stressar mig lite hela tiden. Jag är ändå inte den värsta sortens samlare och har inga större problem med att rensa ut, efter hand har jag lärt mig att inte fästa mig så hårt vid döda ting. Men de senaste åren har jag inte vågat rensa ut så mycket, särskilt kläder, eftersom jag varit osäker på när jag har råd att köpa nytt igen. Nu är det i alla fall dags att röja ordentligt, så att det blir en synbar skillnad. Och eftersom jag är som jag är har jag påbörjat projektet genom att läsa ett par böcker i ämnet.