söndag 31 augusti 2014

Bokstädning (och ett par listor)

Efter en del obehagliga erfarenheter av ohyra har vi bestämt oss för att bli städfanatiker, och idag tog jag itu med bokhyllan och, framförallt, alla gamla dammiga böcker. Många av mina böcker är köpta på loppis eller avskrivna från bibliotek, andra har hängt med från min barndom. Inga har någonsin blivit ordentligt vädrade. Förrän nu, alltså.

En stor fördel med att ha balkong är att man kan vädra saker där. Jag tog ut böckerna, bläddrade igenom dem så dammet rök, ställde de mest unkna exemplaren öppna så att vinden fick blåsa genom dem en stund. Tog en bild också, men vet inte var jag har min kamera just nu.


I samma veva aktualiserades frågan hur jag egentligen vill ha min bokhylla organiserad. Det finns så många sätt att ordna sina böcker, som
 1. Alfabetiskt (men det fyller ingen egentlig funktion i hemförhållanden)
 2. Enligt format (delvis nödvändigt, eftersom jag gjort de översta hyllplanen tätare för att få plats med så många som möjligt)
 3. Enligt färg (nej.)
 4. Kronologiskt enligt utgivningsår eller när jag fått dem (hmm... nä.)
 5. Enligt genre
 6. Enligt om jag läst dem eller inte
 7. Enligt tyngd (en av bokhyllorna är lite väl instabil, så det är säkrast att förankra den med tunga böcker längst ner)
 8. Enligt om jag tänker läsa om dem eller inte (fast böcker jag inte tänker läsa om brukar jag göra mig av med)
 9. Enligt språk (men det känns irrelevant)
 10. Enligt hur snygga de är 
Ja, någon slutgiltig lösning har jag inte ännu, men de är åtminstone grovsorterade i facklitteratur, romaner, övrig skönlitteratur och svårdefinierat. Som en bonus sorterade jag samtidigt ut någon hyllmeter med böcker som jag vet att jag inte kommer att läsa inom ett år och inte ser fram emot att bara damma på med jämna mellanrum. Och så gjorde jag ett par intressanta upptäckter:

 1. En överraskande liten del av mina böcker är romaner, mindre än hälften. Resten är faktaböcker, diktsamlingar, essäer, antologier, novellsamlingar, pjäser, aforistik, sagosamlingar m.m. 
 2. En förfärande andel är böcker jag aldrig läst. En del av dem åker ut nu. Resten... ja, jag får väl försöka skärpa mig och lite oftare plocka min lektyr ur egna hyllor i stället för bibbans.
 Är jag för resten helt överdriven som vädrar mina böcker? För, jag menar, de behövde det.

2 kommentarer:

 1. Mina hyllor är arrangerade i bokstavsordning inom genre :-)

  Det är säkert bra att vädra böcker. Man borde ju dammsuga dem också ibland. Blä. Du har varit imponerande husmoderlig, tycker jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dammsugning är överskattat, det är jobbigt och inte särskilt effektivt. Tacka vet jag mikrofiberdukar i alla former.

   Radera