torsdag 14 augusti 2014

Äta ute

Idag fick vi både goda och dåliga erfarenheter av att gå ut och äta allergimat. Först den positiva överraskningen: i Café Delivo i Munksnäs kan man gå in och säga att "hej, jag tänkte äta morgonmål här imorgon men jag tål inte ägg, så kan ni lämna en bulle openslad?" Och så gör de det. Fantastiskt.

Sen den dåliga: vi åt lunch på Allergihuset, för vi tänkte att där borde de ju ha koll på det här med specialdieter. Men av någon anledning fanns det nötter(!) i salladen och när man frågar efter ingredienslistan så får man lång blick som att "vad ska du med den till?" Inte så bra. Dock var luften i lokalen utmärkt.

Ingredienslistor börjar dyka upp på allt fler lunchrestauranger, och det är jättebra och inte så svårt att åstadkomma. Sen tycker jag på något vis att det åtminstone i större städer skulle finnas en marknad för matställen som skulle satsa lite extra på allergivänlig mat med få ingredienser, tydliga listor och en salladsbuffé som är byggd så att det inte i misstag hamnar rivna morötter bland gurkorna.

Fast inte vet jag, kanske alla allergiker har vant sig vid att det är svårt/omöjligt att äta ute och anpassat sig på andra sätt. Jag blir allt mer tacksam över att jag själv åtminstone kan äta vad som helst.

1 kommentar:

  1. SKÄMS Allergihuset! Det var svagt. Men tummen upp för Delivo.

    En granne till mig sa att SOK:s restauranger åtminstone har som policy att kunna anpassa maten, har inte testat, vi går ut rätt sällan numera, just för att det är så jobbigt att förklara och vissa just bara stirrar på en. Men vårt favoritställe New Bamboo Center, ett litet "hål i väggen" på Annegatan som serverar kinesisk-malaysisk mat klarar av att laga till ett par rätter som Andra kattslaven kan äta:-)

    Vegerestaurangen Sivloplee i Hagnäs har annars buffé med ingredienslistor. De är specialiserade på levande föda, men brukar ha ett par varma rätter också. Problemet är att de använder sojasås i mycket, så om man inte tål det så blir det mest sallad.

    SvaraRadera