måndag 25 maj 2015

Fortfarande vårtrött

Ju mer jag vilar, desto tröttare blir jag. Det är där jag är nu. Fyra veckor kvar till semestern. På den tiden borde jag hinna planera höstens program så ingående som möjligt, bland annat. Det blir en höst fullspäckad av program, både på jobbet och privat, och för att klara av det är jag tvungen att planera väl och förbereda så mycket som bara går på förhand, så att det löper smidigt sen. Samtidigt som jag borde vila upp mig, ta hand om mig själv och komma i form för att orka sen. Hm.

Försöker prioritera det här med att ta hand om mig: vila när jag är trött, motionera i lämpliga mängder och äta sunt (men också gott ibland). Det går ganska bra. Hela veckoslutet har jag gjort just ingenting särskilt men varit sträng med mina dagliga promenader. Ignorerat smutsiga fönster, ofärdiga projekt och allmän stökighet. Fortsätter på den linjen ett tag till.

tisdag 12 maj 2015

Fryser

Det regnar och regnar och regnar. Gräset växer så det knakar, och jag är glad att jag inte har någon gräsmatta att klippa, bara gräsmattor att titta på. Tittar på gröna gräsmattor gör jag gärna. Mindre trevligt är att jag fryser hela tiden, fryser och nyser och snorar. Tur att jag har kvar min extra varma ylletröja på jobbet, för där är det alltid kallt. Vet inte om det beror på att luftkonditioneringen är fel inställd, eller på att det måste vara under tjugo grader i arbetsrummen för att vara lagom varmt i övre våningen där det förr alltid var stekhett på somrarna. Kallt, hur som helst. Fryser. Ylletröja. Stora koppar med te.

söndag 10 maj 2015

Klänningsjakt med förhinder

Igår traskade jag nästan tjugo kilometer i jakt på brudklänning i Hufvudstaden, tillsammans med min syster/tärna. Framgången var begränsad eftersom de flesta ställen inte lät oss prova utan tidsbeställning (hur skulle vi veta det, ingen av oss har gift sig förut. Nästa gång far jag till Salo, där är det inte så noga). På ett ställe hade de tid med oss och jag provade ett par riktigt fina klänningar, som dock var lite över budget. Förundrades över att de flesta brudklänningar är ärmlösa, har aldrig tyckt att det är särskilt snyggt. Och så ska det tydligen vara spets i år, massor med spets. Inte för att jag har något emot spets, men jag undrar varför de inte kan ha lite mer variation i modeller och material. Ord som "enkel" och "minimalistisk" har ramlat ur brudklänningsmakarnas vokabulär.

fredag 8 maj 2015

Nu tar chefredaktören helg

Nu har jag redigerat mitt tredje nummer av tidningen Bibban, medlemstidning för Finlands svenska biblioteksförening,  och den här gången var det äntligen mer roligt än jobbigt. Dels börjar jag lära mig hur jag gör jobbet på ett smart sätt, dels har redaktionen blivit mer samspelt och gör saker tillsammans på ett smart sätt.

Jag tycker, som känt, om att pyssla med texter och i och med det här uppdraget har jag också fått lära mig ett och annat om bilder. Vad som funkar i tryck, till exempel. Men det är så mycket annat man måste fundera på också: att alla texter har rubriker och ev. ingress, alla upphovsmän kommer med, bilderna har bildtexter och artiklarna kommer i lämplig ordning och helheten blir balanserad.

torsdag 7 maj 2015

Okyrkliga Kristdemokrater

En intressant notering om det här med att folk tenderar förväxla Kristdemokraternas åsikter med kyrkans (den evangelisk-lutherska alltså) och skriva ut sig i stora skaror varje gång Räsänen öppnar mun: Kyrkpressen har frågat runt bland riksdagsledamöterna om de hör till kyrkan eller annat religiöst samfund, och det visade sig att kristdemokraterna hör till de partier med störst andel ledamöter som inte hör till kyrkan. För de är frikyrkliga. Kan vara bra att komma ihåg.