söndag 31 augusti 2014

Bokstädning (och ett par listor)

Efter en del obehagliga erfarenheter av ohyra har vi bestämt oss för att bli städfanatiker, och idag tog jag itu med bokhyllan och, framförallt, alla gamla dammiga böcker. Många av mina böcker är köpta på loppis eller avskrivna från bibliotek, andra har hängt med från min barndom. Inga har någonsin blivit ordentligt vädrade. Förrän nu, alltså.

En stor fördel med att ha balkong är att man kan vädra saker där. Jag tog ut böckerna, bläddrade igenom dem så dammet rök, ställde de mest unkna exemplaren öppna så att vinden fick blåsa genom dem en stund. Tog en bild också, men vet inte var jag har min kamera just nu.

tisdag 19 augusti 2014

Höstform

Idag besökte jag gymmet för första gången på ganska länge. Det kändes bra, fast jag glömt skorna hemma. Inte är jag helt ur form. Och form kommer jag att behöva denna hektiska höst, så det är bara att börja svettas regelbundet. Bästa sättet för mig är att gå via gymmet direkt efter jobbet, för om jag kommer hem först och sätter mig ner, är risken stor att jag förblir sittande.

Ett av projekten är att jag ska vara chefredaktör för biblioteksföreningens tidning Bibban, vilket jag tror kan bli riktigt roligt även om det kan bli stressigt också. Det är en hel del konferensrapporter och annat på kommande, så jag blir åtminstone inte tvungen att skriva alla artiklarna själv.

Så det är en av sakerna jag ser fram emot. Har aldrig varit chefredaktör förr.

måndag 18 augusti 2014

Åter till vardagen

Så var den semestern slut. Det var inte så farligt. Att vara tillbaka på jobb, alltså, inga katastrofer ramlade över mig på hela dagen. Däremot bokade jag in fyra klassbesök och två föräldramöten så att jag har något att göra de närmaste månaderna. Tråkigt kommer det då inte att bli, vare sig på arbetsfronten eller utanför. Tvärtom ser det ut att bli en ovanligt händelserik höst med bibliotekskonferens, chefredaktörskap, hedersgästintervju och jag vet inte vad.

Vilken tur då, att jag faktiskt känner mig rätt så utvilad.

fredag 15 augusti 2014

Min enda ursäkt

...är att jag aldrig bakat bullalängd förr. Hoppas jag inte får allt för kräsna gäster imorgon.

torsdag 14 augusti 2014

Äta ute

Idag fick vi både goda och dåliga erfarenheter av att gå ut och äta allergimat. Först den positiva överraskningen: i Café Delivo i Munksnäs kan man gå in och säga att "hej, jag tänkte äta morgonmål här imorgon men jag tål inte ägg, så kan ni lämna en bulle openslad?" Och så gör de det. Fantastiskt.

Sen den dåliga: vi åt lunch på Allergihuset, för vi tänkte att där borde de ju ha koll på det här med specialdieter. Men av någon anledning fanns det nötter(!) i salladen och när man frågar efter ingredienslistan så får man lång blick som att "vad ska du med den till?" Inte så bra. Dock var luften i lokalen utmärkt.

Ingredienslistor börjar dyka upp på allt fler lunchrestauranger, och det är jättebra och inte så svårt att åstadkomma. Sen tycker jag på något vis att det åtminstone i större städer skulle finnas en marknad för matställen som skulle satsa lite extra på allergivänlig mat med få ingredienser, tydliga listor och en salladsbuffé som är byggd så att det inte i misstag hamnar rivna morötter bland gurkorna.

Fast inte vet jag, kanske alla allergiker har vant sig vid att det är svårt/omöjligt att äta ute och anpassat sig på andra sätt. Jag blir allt mer tacksam över att jag själv åtminstone kan äta vad som helst.

måndag 11 augusti 2014

Ansikten

Vi var på Faces Etnofestival igår, för att vi aldrig kommit iväg förut och för att det var sista gången (eller sen ändå inte? Vi fick lite motstridiga budskap under kvällen.) Det var mycket, mycket trevligt, förutom en incident med getingar men jag fick väl skylla mig själv som köpte plättar med sylt.