lördag 22 februari 2014

Buljong!

Har ni tänkt på hur roligt ord ordet "buljong" är? Buljong, buljong, buljong. Rimmar på kapuschong och schäslong. Nåja, det var inte ordet jag skulle skriva om, utan maten.

Jag har länge tänkt att jag borde pröva på att göra egen buljong som är nyttigare (och framför allt mer dietanpassad) än butiksbuljongen. Jag vet ju i princip hur man gör: man slänger en massa goda saker i en stor kastrull, kokar jättelänge*, och spadet är buljong.

fredag 21 februari 2014

Sovmorgon

I morse gjorde jag en intressant upptäckt: jag tänkte gå till jobbet senare än vanligt och hade ställt väckarklockan en halv timme framåt. När jag vaknade var jag så pass mycket piggare än vanligt att morgonrutinerna gick så pass mycket snabbare att jag hade hunnit till jobbet vanlig tid om jag hade velat.

Nu ville jag inte det, så jag tog det lugnt och diskade undan för att inte mata myrorna i onödan (de har hittat in i mitt kök, men inte ännu till matskåpet eller diskbänken. Jag gör klokast i att ha storstädning innan de gör det och packa in alla mat ordentligt.) Men slutsatsen är att hädanefter få väckarklockan stå på halv sju, åtminstone fram till vårdagjämningen eller så.

måndag 17 februari 2014

Läsning kan väl räknas som innomhussport, tycker jag

Idag har jag inget annat att berätta än att vi har sämsta möjliga sportlovsväder (ifall någon missat det) och därmed full fläng på bibban. Någon kanske tycker det är en bra sak, man jag tycker nog mest synd om de barn som hellre hade riskerat liv och lem i backen utanför. Hur som helst är det ju super att det finns bibbor där man kan hänga helt gratis, i brist på snöiga vidder.

torsdag 13 februari 2014

Nygamla hyllmetrar

Sedan jag flyttade till den här lägenheten för ett drygt år sedan har jag lidit av kronisk bokhyllsbrist. Trots att jag genomförde en ordentlig utrensning innan flytten har jag fortfarande ouppackade lådor både i förrådet och hos mina föräldrar. Jag har fått klara mig med en gammal fejk-Lundia på fyra och en halv hyllmeter, vilket inte är just någonting.

tisdag 11 februari 2014

Vila hårt

Det har varit mycket de senaste veckorna: först en massa ståhej kring nedskärningshot på jobbet, sen en intensiv mini-semester i Vasa. Så idag sade min kropp ifrån. Jag har en praktisk mage på det viset att man kan stoppa i den lite vad som helst utan att den klagar, men är jag nervös eller stressad på något vis så säger den till på ena eller andra sättet. Och då vet jag att det är bäst att ta det lite lugnt ett tag, så blir det bättre igen. Så den här veckan ska jag mest ta det lugnt, ta hand om mig själv och vila en massa.

tisdag 4 februari 2014

En arg bibbatant ryter till

Den gångna veckan har jag varit omväxlande arg, ledsen och förbittrad. Orsaken står att finna här, här och här. Raseborgs stadsbibliotek, där jag jobbar tillsammans med ett tjugotal* fantastiska arbetskamrater, hotas bli av med två tjänster som inte får återbesättas vid pensioneringar. Följden blir minskad öppethållning och allmänt sänkt servicenivå. Det märkliga är bristen på reaktion från allmänhet och politiker, med tanke på att biblioteket enligt finländarna är den viktigaste kulturtjänsten. Tar vi månne biblioteken för givna?