onsdag 28 augusti 2013

Att lägga bakom örat

Nästa gång jag ska sova flera nätter i rad på hotell/båt ska jag ta med eget dynvar. Samt nattvantar och kortisonsalva, för att vara på den säkra sidan. Eller varför inte en hel uppsättning atopisäkrade* sängkläder när jag ändå håller på.

Rött är en vacker färg, men inte över hela ansiktet och halva armarna.

*)Tvättade med allergitvättmedel, extra vatten och extra sköljning. Hotell gör inte så.

måndag 19 augusti 2013

Ditt och datt

Det går lite si och så med min nya, hälsosamma livsstil, men jag tror att det i det stora hela går åt rätt håll. Träningen har jag slarvat med nästan varannan vecka, men när jag idag for på en länk efter en längre paus gick det mycket bättre än vanligt. Jag har inte slutat äta kakor, men jag har bytt ut flera luncher i veckan mot sallad. Det fungerar förvånansvärt bra: mot förmodan blir jag mätt och hålls mätt längre än på sämre mat.

söndag 11 augusti 2013

Har gjort-lista

Fick tipset att göra har gjort-listor som motvikt till alla att göra-listor, för att bekämpa stress och känslor av otillräcklighet. Och det funkar! Både privat och på jobbet.

Det här veckoslutet har jag:
  • cyklat till föräldrahemmet och tillbaka, sammanlagt ca. 40km
  • lärt ett brudpar dansa vals (de var mycket duktiga!)
  • nästan läst ut en ungdomsbok till läsprojektet
  • umgåtts med nästan för många släktingar och deras pojkvänner
  • varit hjälpreda åt mamma en dag (hon har infört ett roterande system, rekommenderas åt alla som har släktinginvasion på sommaren)
Och när jag nu ändå håller på och ego-boostar så kan jag berätta att jag blev påmind om att jag trots allt behärskar finska relativt bra med tanke på var jag vuxit upp. Jag skrev A-finska i studentexamen (till och med två gånger!), vilket långt ifrån alla gjorde. Borde påminna mig om det lite oftare, för finskan flyter mycket bättre i de stunder då jag glömmer bort att jag inte kan.

Vad har ni gjort för bra saker?

fredag 9 augusti 2013

På mitt nattduksbord (om jag hade något)

Vi tar en bokbloggsjerka igen, tycker jag. Veckans fråga är: vad läser du just nu?

Allt möjligt! Mest barnböcker av olika slag, bilderböcker, faktaböcker och lättläst har jag plöjt de senaste veckorna och nu har jag en stor hög mellanåldersböcker att ta itu med inför ett läsprojekt som börjar om två veckor. Av dem ser jag mest fram emot några böcker av Eva Ibbotson, bl.a. Monsterräddning!

För egen del plockade jag på mig The Ultimate Encyclopedia of Fantasy tidigare i somras, för att lite förkovra mig i genrens historia. Tyvärr kör den med en ganska snäv definition av fantasy som lämnar bort en del av mina egna favoriter, men det är ändå intressant att läsa om hur det hela började eller snarare hur fantasy blev en genre.

Dessutom håller jag på med en bok som heter Mindfulness: medveten närvaro som levnadsstrategi av Viktoria Konstenius. Jag är inte så bekant med mindfulness sedan tidigare eftersom jag tyckt att det verkar lite för flummigt för mig, men den här boken verkar vettig. Det är inte omöjligt att det här är just vad jag behöver för att få bukt med mitt liv.

onsdag 7 augusti 2013

Slut på sommarfriden

Insåg idag att det är hög tid att lägga i en ny växel på jobbet: skolorna börjar nästa vecka, höstens program borde spikas och jag har tre projekt att återuppta efter sommarens lugnare takter. Bara att kavla upp ärmarna och börja skriva infomejl, bokpratsmanus och programplaneringar.

Den goda nyheten är att det nu är bara TRE månader kvar tills vi får flytta tillbaka till ordentliga arbetsutrymmen. Förutom att det är trångt nu så går jag runt och nyser stup i kvarten, och jag är inte den enda. Lite ironiskt att vi flyttade ut för att ventilationen skulle förnyas i biblioteket, och så hamnade vi i ett hus med ännu sämre luft. Men man får tänka som vi gjort det senaste året: det är bara tillfälligt.

söndag 4 augusti 2013

Nattvandring i nedsläckt stad

I går natt gick vi på mörkervandring i Ekenäs, för att se hur det ser ut och ta bilder. Gatubelysningen har som en sparåtgärd varit avstängd sedan början av juni, men eftersom jag inte är någon nattmänniska har jag inte tidigare upplevt fenomenet.

Det var nog en aning bisarrt med bara slumpmässig belysning från fönster och trappljus, och bilar som körde med helljus inne i stan. Lite som att vara på landet fast med mycket mera hus. Det var en speciell stämning och på sätt och vis ganska fint, bara lite svårt att se var man satte fötterna. Inne i centrum fanns det mera ljus från reklamskyltar och skyltfönster, men det såg ändå konstigt ut. Och inte är man van att se stjärnhimlen på det viset heller.

Sen sov vi till två på eftermiddagen, så nu är min dygnsrytm lite ur led. Lika bra att jag har kvällstur imorgon.


torsdag 1 augusti 2013

Det här med språk

De senaste dagarna har det blossat upp en språkdebatt i Lilla Staden, och det behövs. Det kan låta bakvänt för någon som bor i... ja snart sagt vilken annan stad som helst i det här landet, men här kan man faktiskt ha svårt att klara sig på finska. Vad värre är, det förekommer att folk behandlas sämre för att de är finskspråkiga. Jag blir så ledsen.