fredag 14 juni 2013

Jahas.

Ja då var den här, som ett brev på posten*: Stora Semesterdeppen. Just när jag är ensam hemma förstås, fast jag blivit varnad för just det.

Igår var allt så bra, jag bykade, städade och grejade, sprang en runda och pysslade om mig själv lite.

Idag är allt sju gånger svårare, allt går fel och allt smakar blä, oredan smyger sig in på nytt och någon vettig mat lyckas jag inte få i mig.

Hur kan det vara så? Hur kan det som var enkelt och naturligt igår vara jättesvårt idag? Märkunderligt.

Dock finns det ljuspunkter:
  • Imorgon är jag inte ensam mera.
  • Pappa var hit med badrumshyllor, så nu har jag vettigare förvaring där. Vettig förvaring är viktigt.
  • Det sista man ska göra när man är på dåligt humör är väl att ge sig på att baka, men nu har jag i alla fall en omgång mycket märkliga morotssemlor i ugnen.

*)Det vill säga aningen försenad,  på grund av diverse aktiviteter första veckan.

torsdag 13 juni 2013

Mellanlandning

Mellanlandar i Lilla Staden för att byka, och för att städa och fixa (en del av) det där jag inte orkade städa och fixa tidigare. Det är skönt att vara ensam hemma en dag häremellan, så att jag hinner börja sakna sällskap också.

tisdag 11 juni 2013

Semesterbubblan

Jag ignorerar världen ett tag och hoppas att den inte tar illa upp. Det är skönt att ha semester och bara låta dagarna rinna bort. Ha möjlighet att umgås ordentligt med människor man tycker om. Inte planera så mycket.

torsdag 6 juni 2013

Lässtatistik och ledighet

Någon kanske minns att jag gjorde upp en plan över min läsning i april, mest för att jag ska komma mig för att läsa sådant jag inte annars läser. Det första jag skulle läsa var fakta, och sedan 12.4 har jag läst sex faktaböcker vilket är mindre än jag tänkt men helt ok. Sammanlagt har jag läst 14 böcker vilket jag tycker är jättebra, det är ett gott hälsotecken för när jag är allt för stressad klarar jag inte av att läsa, annat än lättläst. Språkfördelningen var åtta svenska böcker, fyra finska och två engelska, det får jag också vara nöjd med. Vuxenböckerna var tre.

Märks det att jag alltid varit fascinerad av statistik? När jag var liten skrev jag tabeller och grafer både över mina fickpengar och hur mina plantor växte. Blir jag överstressad på jobbet tar jag ut lite siffror över lånestatistik eller något och pillar med dem en stund, så lugnar sig nerverna. Låter kanske konstigt, men det funkar för mig.

Så till den stora nyheten: Jag har semester! Mitt livs första, riktigt riktiga, fyraveckors betalda semester. Och jag ska göra mest ingenting. Eller först (imorgon) ska jag på Samstämt med mina gamla danskompisar från Otakt och sista veckoslutet ska jag på Finncon, men däremellan ska jag slöa, slappa och lata mig i största allmänhet. Vara hos mina föräldrar och systrar, vara med min pojkvän extra mycket, träffa vänner som jag ser allt för sällan. Läsa böcker. Sånt.

onsdag 5 juni 2013

ABC å allt om D

Den här boken är fantastiskt nördig och rolig! Jag är inte alls förvånad över att den vunnit Augustpriset för bästa barn- och ungdomsbok 2012. Fast jag skulle nog kalla den en allåldersbok, också jag hade roligt och lärde mig nya saker som att NN står för Nomen Nescio och att det finns en man i Göteborg som heter Ä. Vilken tur att författaren Nina Ulmaja kommer att besöka Bokkalaset så att jag hade en anledning att läsa den här.

tisdag 4 juni 2013

Tegelstenar

Det var länge sedan jag läste en fullvuxen tegelsten, men nu råkade jag låna en i misstag och nog kom jag igenom den. Det gick till så att jag läste en recension som lät intressant och reserverade boken utan att veta hur omfångsrik den är. Ibland med tjocka böcker tycker man att de lika bra, eller hellre, kunde ha varit tunnare och tightare, men Vägen till Bålberget av Therése Söderlind har orsak till sina nästan 600 sidor.

Romanen består av fyra berättelser som hör ihop, berättade av fyra personer i olika tider. Först ut är Jacke, 1975. Hans fru har tröttnat på hans kvinnoaffärer och lämnat honom (igen), kvar är tonårsdottern Veronica som han (förstås) inte begriper sig på och som plötsligt får för sig att börja släktforska. Hon har hört av sin farmor att hon är släkt med en kvinna som brändes på bål som trollpacka, och försöker spåra denna Malin i samband med ett skolprojekt. I samma veva börjar Jacke undersöka sitt eget ursprung.

måndag 3 juni 2013

Sommarkläder

Ännu förra veckan envisades jag med långbyxor och kofta till jobbet, men idag fick jag ge upp och ta på mig sommarblus och knäkort kjol. Det är ovant, känner mig nog lite oklädd med mina bara ben. Inbillar mig att alla tittar. Och så var det frågan om hur man sitter anständigt på en sadelstol. Åtminstone fick jag byta till mig den platsen med mindre insyn.

Annat jag funderat på idag är vad det är för en briljant typ som ritat in trappor i vårt cykelförråd. En mitt i och en innanför dörren, som dessutom inte går att ställa upp. När man ska ha ut cykeln ska man alltså dra den uppför en trappa samtidigt som man håller upp en tung dörr. Gissa hur bra det går. Jag cyklar inte så mycket nuförtiden.

söndag 2 juni 2013

Sommar

Sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar sommar.

Sommar.