tisdag 30 oktober 2012

Läst i veckan: Shakespeare och sci-fi

Det var någon (eller snarare någons mamma) som menade att man inte kan läsa Terry Pratchett med full behållning utan att kunna sin Shakespeare*, så där på tal om att fantasy är onödigt underskattat. Och det här var alltså en av orsakerna till att jag länge tänkt läsa Macbeth, orsaken till att jag läste den just nu var att jag tänkte bokprata om serieversionen. Den planen får jag dock revidera, just den här berättelsen passar nog bättre i gymnasiet, men i samma serie finns också bl.a. Frankenstein, som jag tror kan gå hem i högstadiet. Hur som helst, jag tycker det är en strålande idé att göra serieversioner av klassiker (inte bara för läsovilliga tonåringar, utan också för lata och bortskämda vuxna som jag), och det där med Pratchett är helt sant, förutom att det inte räcker med bara Shakespeare.

söndag 28 oktober 2012

Dagens outfit


Idag har jag målat klädkammaren, det var ett lagom nybörjarprojekt. Första timmen ägnade jag åt att få upp färgburken (det är inte till stor hjälp att få rådet att man måste vara hårdhänt, när ens händer är allt annat än hårda och dessutom rätt små), men sedan gick det bra. Alltid bra utgångsläge när det inte kan bli mycket värre än det är från förut. Hittade klotter i ett hörn (tyvärr ingenting intressant) och kritfärg överallt inklusive taket, men nu är det relativt jämnbeiget (jo, det skrivs så).

lördag 27 oktober 2012

Läslördagskväll

Ovant att vara ensam hemma en lördagskväll (orsaken är att jag ska måla imorgon), och dessutom kallt för jag tänkte inte på att sätta på värmen innan jag åkte iväg över natten igår. Har inte behövt den alls tidigare i år (pensionärsvärme, ni vet), men så blev det ju plötsligt vinter. Vem hade trott det?

Dock finns det en lösning på både dessa problem, nämligen att krypa ner under en filt med en god bok i handen och en stor kopp te inom räckhåll. Har fortfarande en försvarlig hög ungdomsböcker jag borde läsa före fredagen, så det finns att välja på.

(Hur mycket jag än tycker om de här böckerna erkänner jag nog att jag ser fram emot julhelgen, då jag ska unna mig själv att läsa bara för min egen skull. Kanske till och med en vuxenbok eller två.)

tisdag 16 oktober 2012

Lässtress och fuskläsning

Om mindre än en vecka ska jag ha höstens första bokprat (jag vet, fick lite sen start) och har ännu en nätt hög olästa böcker på bordet. Det är lite stressande, och det är inte roligt att läsa under stress. I och för sig vet jag att jag klarar det med att läsa första tredjedelen ungefär, och sedan skumma fram till slutet, men det känns så fel att göra så*. Det är helt enkelt inte så en bok ska läsas. Skönlitteratur ska över huvud taget inte läsas med ett syfte. Det är väl det som är problemet.

Man får väl tänka att det är för den goda sakens skull, och att man nog hinner med lite (vuxen) egenläsning sen nån gång.

*)Undantaget är hästböcker och annat (för mig) meningslöst, i dem skippar jag gärna.


måndag 15 oktober 2012

Nu är det jul. Igen.

Det är redan flera veckor sedan jultidningarna damp ner på kafferumsbordet, och idag har vi plockat fram julböckerna på biblioteket. Man vet aldrig när någon ivrig person får för sig att börja planera julpyssel eller öva julsånger.

Personligen tycker jag att tiden går så fort nu att jag redan kan börja tänka att "snart är det sommar."

söndag 14 oktober 2012

Deadline

Nu har jag en deadline: om en månad ska jag vara ute ur lägenheten. Det är bra, jag jobbar bättre med en deadline, åtminstone om den är realistisk. Och det tror jag att den är, för precis allting behöver ju inte vara klart då men det viktigaste, främst väggar och golv, och förstås så mycket som möjligt av resten. Det ska vi nog klara.

fredag 12 oktober 2012

Lyx

Idag kom jag hem till dukat bord, det var lyxigt. Jättelyxigt. Smart drag att dela ut extranycklar åt folk med matlagningstalanger och rätt inställning.

torsdag 11 oktober 2012

Dagens textmeddelande

"Kolla posten i kylskåpet!" Så stod det, och så gjorde jag. Där fanns en hög obetalda räkningar, i sällskap av en klase svartnade bananer och en pilsner. Utanför hade ett nytt staket dykt upp, det är bra förutom att jag nu måste gå runt hela grannhuset när jag ska till butiken. Alla dörrar var bortlyfta och karmarna målade, vilket jag varnats för men man är ju som man är och därför får man leva med ett litet lillfingermärke vid ytterdörren. Hallen ska bli champinjonfärgad, kom jag fram till.

onsdag 10 oktober 2012

Färgfunderingar

Idag har jag beställt modellbitar för nytt kökskakel, plockat på mig färgprover för hallen och bläddrat i tapetkataloger. Dit for kanske en timme utan att jag egentligen kom så hemskt mycket framåt. Inte för att jag har bråttom eller så, men jag märker att det är väldigt mycket att fundera på med det här renoverandet. Kakel, tapeter, målfärg, golv, badrumsskåp, armaturer... det är verkligen tur att pappa hjälper till med det praktiska genomförandet, annars skulle jag aldrig komma någon vart alls.

tisdag 9 oktober 2012

Anaché

Hade egentligen tänkt skriva om den här före Bokkalaset, där Maria Turtschaninoff var med*, men bättre sent än aldrig.

Anaché läste jag alltså så fort jag fick händerna på den och mer eller mindre sträckläste den under ett veckoslut, vilket inte hänt med någon annan bok på länge. Jag har läst Turtschaninoffs tidigare böcker och måste säga att hon blir bara bättre. Det här är just sådan fantasy jag gillar: lågmäld och lagom djupsinnig, skickligt berättad och engagerande. Världsbygget tar inte för mycket utrymme utan sker i bakgrunden, utan att störa berättelsen som är det viktiga.  Dessutom är huvudpersonen en flicka, vilket fortfarande är fräscht. Tyvärr, får man väl säga.

måndag 8 oktober 2012

Läsdag, kan man ju också kalla det

Jaha, då var den här: höstförkylningen. Ingen större överraskning att den slår till just nu, brukar ofta bli så när man slappnar av efter att ha jobbat intensivt ett tag. Och jag är inte sjukare än att jag orkar läsa, så jag kan passa på att beta av en bit av bokberget som samlats på soffbordet.

Den goda nyheten är att jag inte sett till en ända geting sedan jag flyttade tillbaka in i min lägenhet i torsdags (före det var jag evakuerad till föräldrahemmet två veckor), peppar, peppar. Antingen är säsongen redan över, eller så är det min mörkläggningsstrategi som faktiskt fungerar.

söndag 7 oktober 2012

Slutrapport

Så nu har jag upplevt ett Bokkalas och för min del är det slut för den här gången. Supén igår var mycket lyckad: programmet var utmärkt, maten bra och vinet gott. Där kryllade av mina gamla lärare, men också litterära celebriteter och en gammal studiekompis som jag inte träffat på tid och evighet. Samt ett par nya bekantskaper. Jag hade en riktigt trevlig kväll.

lördag 6 oktober 2012

Trötta lördagshälsningar

Okej, nu är alla delar av Bokkalaset som jag hade något slags ansvar för över utan katastrofer. Skönt. Nu ska jag göra så lite som möjligt under det som är kvar av veckoslutet, och sen är det dags att ta itu med nya projekt. Och gamla.

Egentligen hade jag tänkt vara med som bara åhörare på lite fler programpunkter än det nu blir, men jag inser att det jag allra mest behöver är lite vila. Det som jag varit med på har dock varit bra, och ikväll ska jag ännu på den litterära supén, som jag förstått är nåt slags höjdpunkt. (Lite lustigt det här att vara med och arrangera ett tioårigt evenemang som man aldrig varit med om förut, fast det är i ens hemkommun. På något vis har det blivit så.)

onsdag 3 oktober 2012

Bokmässor och sånt

Här sitter jag och läser "alla andras" bloggrapporter från bokmässan i Göteborg och känner mig underligt avundsjuk. Jag menar, jag har aldrig haft någon större lust att fara på en större bokmässa, är inte särskilt förtjust i resor, folkmassor, ekande hallar, trötta ben osv, men ändå. Jag börjar inbilla mig att jag borde vilja åka och det känns bara dumt.

Nåja, jag ska inte klaga för jag är ledig idag och det enda jag behöver bekymra mig om att göra är att plocka upp en isländsk författare på tågstationen och skjutsa till motellet. För nu är det Bokkalas på kommande och de närmaste dagarna kommer att vara hektiska. Ännu en bra anledning att vara ledig idag.