lördag 30 juni 2012

Ditt och datt

Ingen sommar så långt ögat når*, men det är helt okej eftersom jag ändå inte har semester. Eller är det själviskt att tänka så? Lite oklart, men min poäng är att vädret inte stör mig, det är bara skönt att det inte är så hett inomhus som det blir ibland. Befinner mig i föräldrahemmet med diverse släktingar, ute regnar det och skorstenen är fortfarande full av bin, men antagligen döda vid det här laget för de fick en dos Raid före maten. Koncentrerar mig på att slappa, märker hur utmattad jag är.

fredag 29 juni 2012

Tystnaden i bruset

Vi befinner oss i Nya Världen, som den här gången är en annan planet som koloniserats tjugo år tidigare. Huvudpersonen Todd är den siste pojken i Prentisstown, en liten nybyggarstad som befolkas av enbart män. Det har nämligen inte gått så bra för nybyggarna som de väntade sig. Dels var planeten redan befolkad och det räckte förstås inte länge innan man hamnade i krig med urbefolkningen, utangerna. Dessutom drabbades människorna och deras husdjur av en bakterie som gör att alla ens tankar sänds ut så att alla kan höra dem, ett ständigt brus som gör folk vansinniga. 

onsdag 27 juni 2012

Sökord

Nyligen har någon hittat hit till bloggen med sökorden "man söker kvinna västra nyland", och blev antagligen besviken. Inte mitt fel. Annat som funkat är "slynga skosnören", "glasögonorm" och "krafsande ljud i väggen". Tycker det ger en bra beskrivning, så där i medeltal.

tisdag 26 juni 2012

fredag 22 juni 2012

Glad midsommar!

Det förra inlägget var så buttert så nu vill jag lämna något trevligare efter mig innan jag ger mig av över helgen. Jag vill skriva om att solen skiner och om att blommorna blommar, om att det var rekordmånga anmälda till danslägret i Tenala (som jag inte haft något att göra med i år, men det är trevligt att veta ändå), om hur trevligt det är med en extra ledig dag och gott sällskap och utsikter för glass (det kan jag nämligen äta).

Så glad midsommar på er allihopa, och simma lugnt.

onsdag 20 juni 2012

Svårt

Att det kan vara svårt att planera en midsommarhelg. Svårt att bestämma hur man ska ta sig till Närpes, om det är lönt att boka bussbiljetter när man kanske är sjuk, svårt att köpa biljetter när man sen bestämmer sig för att ändå göra det. Det krävdes inte mindre än två besök på busstationen och den stackars försäljaren fick skriva ett mejl och ringa tre telefonsamtal innan det hela var klart. Hade jag vetat det hade jag bokat på nätet, men ibland tror man ju att det ska gå enklare och bli rättare om man talar med en livs levande människa. Tydligen är normala människor i Lilla Staden inte så besvärliga att de beställer resa med platsbiljetter och dessutom med start på annan ort.

tisdag 19 juni 2012

Veckoslutsbilder

En förrymd bisvärm hade ockuperat syltäppelträdet, efter att ha blivit utjagad ur skorstenen.

torsdag 14 juni 2012

Sommartider II

Höll på att laga mig sen till en kvällstur idag, vilket är ganska skickligt. Inte för att jag egentligen försov mig, men jag sov ett par timmar längre än vanligt (vilket nu bara var bra) och gjorde sedan mina sysslor i lugn och ro, som jag brukar, och mitt i allt var det tjugo minuter kvar och jag hade varken klätt på mig eller ätit. Men jag hann.

onsdag 13 juni 2012

Experiment

Till min examensfest fick jag en örtkruka som är lite speciell, och nu har jag kommit mig för att testa den. Den består av en glaskruka och en vattenbehållare av glas under krukan. I bottnen av krukan är ett hål och ner genom hålet hänger tre stumpar nylonsnöre. Tanken är att vatten ska ledas upp genom snörena så att myllan i krukan hålls lagom fuktig. Och det verkar fungera, åtminstone försvinner det en massa vatten.

Vattenbehållaren har en öppning så att man lätt kan fylla på.

måndag 11 juni 2012

5 skäl att läsa barnböcker (fast man är vuxen)

  1. Man får känna sig ung på nytt.
  2. Om man umgås med barn är det roligt att läsa samma böcker som de, så har man något att prata om.
  3. Bra sätt att öva främmande språk.
  4. De är inte lika tunga som fullvuxna tegelstenar.
  5. Välskrivna barnböcker ger lika stor behållning som dito vuxenböcker, men är mer lättlästa.

söndag 10 juni 2012

Skönhet

Tidigare idag gick jag omkring och såg på hur fantastiskt vackert allt är, och önskade att jag kunde måla akvareller. En strandäng full med hundfloka och timotej, en asp i blåsten, flera ängar. När jag själv bodde i Åbo tänkte jag aldrig på hur många fina ängar det faktiskt finns runt Studentbyn, antagligen för att jag inte tillbringade så mycket tid där den här tiden på året. Sommarvackra ängar. Och ådalen nedanför Hallisforsen var vacker till och med i går kväll, när det regnade småspik.

Akvareller alltså. För det finns saker som inte kommer till sin rätt på ett fotografi.

torsdag 7 juni 2012

200

Idag (som så många andra dagar) hade jag tänkt vårstäda lite, men hade huvudvärk och tog det som en ursäkt att ligga på sängen och läsa barnbok i stället. Det är ju faktiskt jobb, så jag behöver inte känna mig lat*. Har satt som mål att läsa 100 barnböcker innan skolorna börjar, mest mellanåldersböcker men lite av allting, också fackböcker, och på olika språk. Det låter mycket, men bilderböcker och lättläst går på nolltid och riktigt långa böcker får man fuska lite med.

Saker som stör mig: mjölkkriget

Eller egentligen alla människor som säger åt mig vad jag ska äta eller inte äta, det blir bara extra tydligt just med mjölken att det finns olika, väldigt bestämda, åsikter som går mot varandra och som vissa håller benhårt fast vid bara för att. Hittills har jag urskilt fyra olika läger:

  1. Stora mängder magra mjölkprodukter.
  2. Stora mängder feta mjölkprodukter.
  3. Endast syrade mjölkprodukter.
  4. All mjölk är av ondo och de flesta hälsoproblem beror på mjölk (och spannmål).
Det vettigaste, enligt mig, verkar vara att äta lagom feta, delvis syrade mjölkprodukter i måttliga mängder. Lite av allting, alltså, som vanlig.

onsdag 6 juni 2012

Våfflor och zonterapi

I går eftermiddag fick jag en trevlig överraskning, då en vän som jag inte sett på länge oförhappandes ringde mig på jobbet och berättade att hon var i stan. Så jag slutade tidigare och vi gick till det nyöppnade våffelkafét Voffeli & Kaffeli (bara namnet!). Där satt vi sedan en god stund och pratade om ditt och datt över varsin våffla. Samt förundrades över inredningen, en spännande blandning av nakna stockväggar, antika (eller imiterade, vad vet jag) finmöbler och moderna tapettavlor. På något sätt funkade det. Mysigt ställe alltså, men de borde nog utöka menyn lite, för om man vill överleva på att sälja bara våfflor och kaffe behöver man många sorters våfflor och kaffe.

söndag 3 juni 2012

Främmande små barn

Måste vänja mig vid att små barn spontant hälsar på mig i butiken, och framför allt lära mig att hälsa tillbaka. För jag gillar när barn hälsar på mig, fast jag inte riktigt kommer ihåg var jag sett dem. Sen finns det också klara fall, som de där som pekar efter mig på gatan och ropar "Titta! Det är hon som läser sagor på bibban!" Man är ju lite kändis i vissa kretsar.